Hopp til hovedinnholdet

Rekordsalg av settepoteter

ef-20080507-192514_cropped

I år er det rekordsalg av settepoteter. Foto: Erling Fløistad.

I år er det rekordsalg av settepoteter og stor økning i salg av nytt frø melder NORGRO. Mer utskifting av settepoteter vil gi store plantehelsegevinster, sier NIBIO-forsker Dag-Ragnar Blystad.

NORGRO, som er landsdekkende leverandør av settepoteter, melder om rekordår for salg av settepoteter og stor økning i nye frø. Også interessen fra hobbydyrkere har vært fenomenal sier salgsrådgiver ved NORGRO, Alf Einar Bjørnstad.

 

Aldri solgt mer

- Det har vært veldig sen vår i Nord-Norge, men ellers har det vært svært godt settepotetsalg. Faktisk har vi aldri solgt mer enn i år, sier Bjørnstad.

Han tror salgsøkningen kan ha sammenheng med at en del potetprodusenter har mislykkes med egen formering på grunn av et vanskelig vekstår med mye tørråte i fjor.

- Flere slet med kvaliteten på egne frø, så de ble tvunget til å kjøpe mer enn de trodde. Men jeg tror også det er flere og flere som ser større nytte i å kjøpe nye frø i forhold til kvalitet og mindre sykdomspress, hevder Bjørnstad.

20040723020.jpg
NORGRO, som er landsdekkende leverandør av settepoteter, melder om rekordår for salg av settepoteter og stor økning i nye frø. Foto: Erling Fløistad.

Noen sorter forfaller fortere

Det er særlig noen sorter som må byttes ut oftere:

- Det er spesielt industrisorter som forfaller fort. ‘Lady Claire’ tåler for eksempel ikke å avles for lenge. Da får den store problemer med stengelråte. Settepotetforbruket øker hvert år for denne sorten. En annen sort er ‘Innovator’ som brukes mye til pommes frites. Vi ser en økt etterspørsel også her, sier han.

Ifølge Bjørnstad kommer det også stadig nye sorter på markedet som vekker nysgjerrighet, og det er mange som ønsker å prøve ut disse.

2020 har også bydd på en annen positiv overraskelse:

- Det som har vært aller mest annerledes i år at det har gått en vesentlig større andel settepoteter til hobbybruk. Jeg vet ikke om det er knyttet til selvberging og Covid 19-situasjonen, men vi har fått ufattelig mange henvendelser.  Dette markedet betjener NORGRO ved salg av sertifisert settepotet i 5 kilos esker gjennom landets FK-butikker.

Han synes det er flott at folk vil dyrke selv.

- Det har vært en nedgående trend i bruken av potet Alle ting som bidrar til økt potetbruk og gjør at folk får øynene opp for potet er bra.

DSC_0269.JPG
Nye settepoteter kan være med å forbedre kvalitet og avling. Plantehelsemessig er det ifølge Blystad også svært gunstig at flere nå skifter ut settepotetene. Foto: Siri Elise Dybdal.

Plantehelsegevinst

Dag-Ragnar Blystad, forsker ved NIBIO, bekrefter at det har vært en stor reduksjon i bruken av poteter de siste tiårene.

- For 25 år siden spiste vi 70 kg poteter per person i året, og nå spiser vi 25 kg. I tillegg blir det importert franske poteter. Norske produsenter prøver å møte denne konkurransen med å bedre kvaliteten og få inn nye sorter.

Nye settepoteter kan være med å forbedre kvalitet og avling. Plantehelsemessig er det ifølge Blystad også svært gunstig at flere nå skifter ut settepotetene:

- Dersom det var mulig for alle å skifte ut settepoteter hvert år, ville det være en veldig stor plantehelsegevinst. Det fører til en betraktelig mindre fare for bakterie- og virussjukdommer, så plantehelsemessig er det riktig retning å gå. Men det er en utfordring for de som jobber med settepoteter. De må jo ekspandere systemet og få det til å gå fortere med et større totalvolum.

 

Nye løsninger

En annen utfordring er at potetprodusenten gjerne vil ha lovende, nye sorter raskt. I dag må de kanskje vente fire til syv år før nye sorter er klare til å tas i bruk.

Ifølge Blystad kan flere settepotetprodusenter og dyrking av miniknoller i veksthus være løsningen for å møte næringens behov. Dette korter ned oppformeringstiden og reduserer sjansen for smitte av virus, bakterier og sopp.

Potetmiljøet i Norge har et stort behov for nye sorter som både er sterkere mot sjukdommer og skadedyr, og som samtidig har gode avlings- og kvalitetsegenskaper.

- Noen av dem har vi gjennom karantene nå. Vår jobb ved NIBIO er å rense norske foredlingslinjer, og utføre karantenetesting og oppformering av nye sorter fra utlandet for ulike aktører, avslutter han.

2-9-12.jpg
IMG_3906_Alf Einar Bjørnstad_Foto_Privat_cropped.jpg
Salgsrådgiver Alf Einar Bjørnstad i NORGRO. Foto: Privat.
lho00043.jpg
Potetmiljøet i Norge har et stort behov for nye sorter som både er sterkere mot sjukdommer og skadedyr, og som samtidig har gode avlings- og kvalitetsegenskaper. Foto: Leif Arne Holme.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.