Hopp til hovedinnholdet

Har du hørt om naken bygg og havre?

Bilde 3_cropped.jpg

Foto: NIBIO.

Nå forskes det på om naken bygg er sunnere enn vanlig bygg med skallet på. Forskerne i NIBIO ser nærmere på en innovativ tilnærming til bruk av bygg i et sunnere kosthold.

Kornprodukter er en viktig del av vårt kosthold. De inneholder høye verdier av karbohydrater, kostfiber, proteiner og B-vitaminer. Likevel vet vi lite om de ulike helseeffektene hos ulike kornsorter.

 

Et innovativt samarbeid

I et samarbeid med Latvia University of Agriculture, jobber forskerne i NIBIO med å se på hvilke helsefordeler det er i latviske og norske bygg- og havresorter.  De har særlig sammenlignet naken bygg og havre med vanlig bygg og havre med skall. De vil se på virkningen av å bruke mer av denne sunne råvaren i kostholdet; mer konkret i frokostblandinger.

- Det er første gang vårt institutt har et slikt prosjektsamarbeid mellom Norge og Latvia, sier forsker Ievina Sturite, NIBIO.

I dette internasjonale prosjektet velger forskerne ut verdifulle kornsorter som vil bli dyrket under ulike forhold i Latvia og Norge. Denne testingen under ulike driftsmetoder og klimaforhold, vil øke kunnskapen om påvirkningen av for eksempel temperatur og mengde dagslys på oppsamlingen av biologisk aktive stoffer i korn, som vitaminer, beta-glukaner, mineraler og fettsyrer.

- De norske feltforsøkene gjennomføres på NIBIO sine avdelinger på Apelsvoll og Kvithamar. Vi sammenligner økologisk og konvensjonell produksjon og ser på effekten av de ulike driftsformene.

Sunt – sunnere

Som navnet indikerer er naken bygg og havre arter hvor kornet ikke dekkes av et beskyttende skall.

- Denne typen er mer sårbar enn kornsorter med skall, så man må være forsiktig når man behandler den, sier Sturite.

- Vanlig bygg er sunt, men naken bygg kan være sunnere fordi man ikke mister verdifulle næringsstoffer som forsvinner når man rensker skallet av vanlig bygg. Med naken bygg er alle disse næringsstoffene intakt i matvaren. 

Prosjektet vil resultere i nye frokostblandinger fra utvalgte kornsorter. For å evaluere helsepotensialet i disse innovative kornproduktene vil forskerne i Latvia gjøre kliniske tester. De vil måle insulinnivået i blodprøver fra friske mennesker og fra folk med metabolsk syndrom (hvor man har forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer).

Overvekt og metabolsk syndrom er et stadig økende problem over hele verden. Vektøkning er en risikofaktor for hjerte-karsykdommer, diabetes type 2 og kreft. Viktige faktorer for å forebygge vektøkning er et sunt kosthold som inkluderer karbohydrater. I Latvia og Norge er kornprodukter en hovedkilde til karbohydrater.

- Videre har vi planlagt å etablere høstkornforsøk for å kartlegge innholdsstoffene i først og fremst rughvete. Rughvete er lite kjent som matkorn her i landet derfor vil jeg tro at ny kunnskap vil gi nye muligheter, avslutter Sturite.

Bilde 1.jpg
I forsøket sammenlignes to byggsorter, her fra feltforsøket i Latvia. Rubiola er vanlig bygg og Irbe er naken bygg. Foto: Ievina Sturite.
Prosjektfakta

Innovative approach to hull-less spring cereals and triticale use from human health perspective

(2015-2016)

Prosjektet er støttet av det norsk-latviske forskningsprogrammet som er finansiert av Norge gjennom EØS-midlene.

Samarbeidspartnere:

Latvia University of Latvia, State Priekuli Plant Breeding Institute, Riga Stradins University.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.