Hopp til hovedinnholdet

Etiopias ville skogar: frå kaffebær til klimainntekt

bilde (2)_cropped

Etiopia har dei siste attverande naturlege kaffiskogane og verdas einaste habitat med genetisk mangfaldige villpopulasjonar av Arabica-kaffi. Foto: Environment and Coffee Forest Forum, Ethiopia

Etiopias ville kaffiskogar – fødestaden til Arabica – står i dag overfor alvorlege truslar frå avskoging, klimaendringar og endra jordbrukspraksis. CoffeeLand-prosjektet undersøker kva desse skogane kan tilby utover sjølve kaffibæra, og om dei kan gje bønder nye inntektsmoglegheiter gjennom karbonlagring.

Etiopia er heim til verdas siste gjenlevande villkaffiskogar av Arabica. Millionar av småbønder dyrkar kaffi under ulike skuggetre som støttar biologisk mangfald, forbetrar jorda og lagrar karbon. Men desse skogane er under press frå avskoging, intensiv drift og auka dyrking av kontantavlingar som khat.

Det nye CoffeeLand-prosjektet, leia av NIBIO i samarbeid med norske og internasjonale partnarar, har som mål å styrke klimavenleg forvaltning av kaffiskogane. Ved å kombinere satellittdata, fjernmåling, KI og maskinlæring skal forskarane kartleggje skogstruktur, karbonlager og skuggetre-mangfald — og undersøkje korleis desse systema kan bidra til globale karbonmarknader.

bilde (3).jpg
Ein av utfordringane med kaffebaserte agroforestry-system er at småbøndene ikkje har ein jamn inntekt gjennom året. Foto: Environment and Coffee Forest Forum, Ethiopia

 

Kvifor kaffiskogar er viktige

Belachew Gizachew er prosjektleiar og forskar ved NIBIO. Han forklarar at Etiopia sine kaffiskogar i dag er livsnerven for millionar av menneske og ein kritisk genetisk ressurs for planeten.

— Over 95 % av desse skogane blir forvalta av om lag 4,7 millionar småbønder i høgfjellet, og kaffi-verdikjeda gir levebrød til meir enn 25 millionar menneske i heile landet. Skogane inneheld òg verdas rikaste genetiske mangfald av Arabica-kaffi, noko som er vesentleg for framtidig motstandskraft mot klimaendringar, skadedyr og sjukdommar, fortel han.

Skuggetrea i desse skogane gir mange fordelar. Dei vernar kaffi mot ekstremvêr, styrker jorda, lagrar karbon og støttar eit rikt biologisk mangfald.

— Alt dette styrkar systemet si motstandskraft mot klimaendringar, seier Gizachew.

bilde (4).jpg
Kaffiskogane huser Arabica-variasjonar som er meir robuste mot klimaendringar, skadedyr og sjukdommar, noko som gjer dei viktige ikkje berre for naturvern, men også for framtidig kaffiproduksjon globalt. Foto: Environment and Coffee Forest Forum, Ethiopia

 

Avskoging er ein trussel

Historisk har kaffi bidrege til å sakke ned avskoging, men praksisar som å fjerne skuggetre og fragmentere skog truar no den genetiske variasjonen i villkaffi og miljøet rundt.

— I dag øydelegg desse påkjenningane landskapet gradvis.

Ein av utfordringane med skogbasert jordbruk med kaffi, er at småbøndene ofte manglar jamn inntekt gjennom året. I dei siste tiåra har arealet med monokultur-khat i Etiopia auka kraftig og teke over store delar av skogkaffi-landskapet.

— Mange småbønder i Etiopia bytter gradvis ut kaffi med khat og andre vekstar fordi det gir meir påliteleg inntekt. Kaffi er sårbar for sjukdommar og gjev ujamne avlingar, medan khat gir rask avkastning og kontantar når det trengst, forklarar NIBIO-forskaren.

iStock-1185274479.jpg
Khat er ein bladrik stimulerande plante som vert mykje dyrka i Etiopia. Blada blir hausta ferske og tyggd for å gje mild stimulering. Foto: weisschr / iStock

 

Kaffiskogar og potensial for karbonjordbruk

Men kva om bønder kunne tene jamn inntekt som lønn for å verne kaffiskogane, i staden for å hogge eller bytte til andre vekstar?

— Det er aukande global interesse for karbonjordbruk og karbonkredittar frå høgkvalitets, naturbaserte kjelder, inkludert vern av naturlege skogar. Kaffiskogsystem i Etiopia er spesielt godt eigna for desse initiativa, seier Gizachew.

Ein stor utfordring er mangel på fleksible og pålitelege teknikkar for overvaking.

— Utan desse metodane er det vanskeleg å integrere kaffiskogar i globale karbonmarknader, noko som avgrensar fordelane for bønder og nasjonal økonomi, påpeikar han.

bilde (5).jpg
Skuggetrea i desse skogane gir fleire fordelar. Dei vernar kaffen mot ekstremver, styrker jordhelsa og karbonlagring, og støttar eit rikt biologisk mangfald. Foto: Environment and Coffee Forest Forum, Ethiopia

 

KI og maskinlæring for klimavenlege avgjerder

Lokale kaffibondeforeiningar forvaltar ofte store kaffiskogar kollektivt

— Dei vet kor store kaffiavlingane er kvart år, men kor mykje karbon desse skogane lagrar, kva biologiske fordelar dei gir, og kva område som kvalifiserer for sertifiserte karbonprosjekt, er dårleg dokumentert. Med nøyaktige metodar kunne desse skogane opna store moglegheiter for å selje høgkvalitets karbonkredittar på internasjonale marknader, meiner Gizachew.

Prosjektet skal no løyse desse utfordringane ved å kombinere satellitt- og fjernmåling med avanserte analyseteknikkar.

— Vi vil bruke lågkostdroner saman med fritt tilgjengelege data frå kjelder som Sentinel-satellittar og NASAs GEDI-oppdrag, og kombinere dette med kunstig intelligens og maskinlæring, for å utvikle betre metodar for å kartleggje kaffiskogstruktur, utstrekning og karbonlager, forklarar han.

Prosjektet skal òg vurdere kaffiskogane sitt potensial for karbonmarknader og globale klimainitiativ, og gje småbønder moglegheit til å tene pengar samtidig som dei vernar miljøet og held fram med å produsere høgkvalitets Arabica-kaffi.

 

Fokus på Etiopia – dei siste villkaffiskogane

Prosjektet konsentrerer seg om to hovudområde for kaffidyrking i Etiopia: Sørhøgfjella (Bale) og Sørvesthøgfjella (Jimma og Illubabor). Desse områda inneheld dei siste naturlege skogane og verdas einaste habitat med genetisk mangfaldige villkaffi-populasjonar.

— Her finst Arabica-variantar som er meir motstandsdyktige mot klimaendringar, skadedyr og sjukdommar, noko som gjer dei kritiske ikkje berre for vern, men òg for framtidig kaffiproduksjon globalt, framhevar prosjektleiaren.

Dei valde områda representerer eit fullstendig spekter av kaffiskogsystem, og fangar både bioklimatisk og geografisk mangfald i etiopisk kaffidyrking.

— Ved å kombinere lokal kunnskap med avansert overvakingsteknologi, vil vi styrke forvaltninga av kaffiskogane som ein klimavenleg strategi for arealbruk.

— Men dette prosjektet handlar om meir enn ressurskartlegging. Det handlar om å gi kaffibønder betre kunnskap om vern av miljøet utan å gå på kompromiss med produktiviteten i eit endra klima, avsluttar Gizachew.

Prosjektet CoffeeLand blir finansiert av Forskningsrådet og skal gå frå 2026 til 2029.

Kva er villkaffi?

All kaffi kan førast attende til ein plass: små skogsområde i Etiopia. Dette er skogane der kaffeplanta Coffea arabica veks vilt—bæra blir plukka av menneske, men òg fortært av fuglar, bavianar og anna dyreliv. Desse kaffiskogane finst hovudsakleg i høgfjellet, er fulle av liv og heim til mange sjeldne og unike plantar og dyr. Villkaffi har stor genetisk variasjon, noko som er viktig for å utvikle kaffi som er motstandsdyktig mot sjukdommar og klimaendringar.

Kaffiskogar og biologisk mangfald

Plantar
I Etiopia veks Coffea arabica i skyggen av  treslag som Croton og Albizia. Buskar, urter, bregner og frukttre som fiken gir mat og skjul for dyrelivet. Bambusflekkar skapar viktige leveområde for artar som Bale-apa.

Fuglar
Kaffiskogane er heim til mange skogavhengige og særeigne fuglar. Artar som svarthetteirisk, blåvingegås, etiopiasanger, kvitøreturako, blekkroneturako, gråhodetimalsanger og gullkappespett er avhengige av desse skogane for mat, reir og skjul.

Pattedyr
Villkaffiskogane huser ei rekke pattedyr, mellom anna primatar som Bale-ape og Gelada, og den sjeldne etiopiske ulven. Her finst òg Meneliks skriftantilope, etiopisk fjellhare, flekkhyene, gnagarar og fruktetande flaggermus, som pollinerer plantar og spreier frø – også frå villkaffi.

Insekt, pollinatorar og sopp
Bier, sommarfuglar og andre insekt pollinerer villkaffi og mange andre skogsplantar. Fruktetande insekt og biller bidreg til å bryte ned materiale og halde næringsstoffa i omløp. Sopp og jordliv spelar ei nøkkelrolle ved å bryte ned organisk materiale og gi næring til både kaffi og andre plantar.

iStock-2203206574.jpg
Bale-ape (Chlorocebus djamdjamensis). Bale Mountains National Park. Ethiopia. Foto: Roger de la Harpe / iStock
iStock-489430118.jpg
Etiopisk ulv på jakt på Sannetti-platået i Etiopia. Foto: LuCaAr / iStock
iStock-2197998748.jpg
Kvitøreturako (Melenikornis leucotis). Foto: Jorge Figueiredo / iStock
iStock-2193448418.jpg
Etiopia er Afrikas største kaffiprodusent og verdas femte største. Produksjonen har endra seg lite over tid, og nesten alt arbeid – frå dyrking til tørking – blir framleis gjort for hand. Kaffien kan delast i tre hovudkategoriar: skogkaffi frå ville tre, hagekaffi frå tre planta rundt bustader, og plantasje-kaffi frå intensivt dyrka tre på store gardar. Foto: Fellipe Abreu / iStock
iStock-475161526_cropped.jpg
Kaffi har ei djup rotfeste i Etiopia. Den vart temja på dei etiopiske slettene for fleire tusen år sidan og er framleis ein viktig del av lokale tradisjonar og fellesskapsritual. Foto: fbxx / iStock

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.