Anne Kjersti Bakken

Research Professor

(+47) 415 53 952
anne.kjersti.bakken@nibio.no

Place
Trondheim

Visiting address
Klæbuveien 153, bygg C 1.etasje, 7031 Trondheim

Abstract

Rapporten presenterer livsløpsanalyser (LCA) av melkeproduksjon på to norske eksempelbruk hvor en har sett på hvordan miljøpåvirkningen varierer etter strategi for grovfôrproduksjon og -konservering. Studien vurderte (1) alternative linjer for konservering og lagring av grovfôr, (2) presisjonsgjødsling versus uniform gjødsling og (3) produksjon og fôring av grovfôr med ulik fordøyelighet. Resultater er vist for miljøpåvirkningskategoriene globalt oppvarmingspotensial (GWP), terrestrisk forsuring, eutrofiering av ferskvann og knapphet på fossile ressurser. Det var små forskjeller i miljøpåvirkning avhengig av om grovfôret ble konservert i plansilo eller i rundballer dersom en forutsatte liten variasjon i svinn av surfôr mellom metodene. Om en antok at svinnet med bruk av plansilo økte fra 8 % til 25 %, ble GWP per fôrenhet 20 % høyere. Presisjonsgjødsling, simulert med påfølgende moderate avlingsøkninger per enhet investert nitrogen (2,5 – 5 %), ga små miljøforbedringer. En økning i nitrogenutnyttelsen med 15 % kunne imidlertid redusere GWP per kg melk betydelig. Studien viste også at produksjon av lettfordøyelig grovfôr økte GWP per enhet fôr, men at fôring med dette versus mindre fordøyelig surfôr kunne redusere utslipp per kg melk dersom det ga høyere melkeytelse per ku. Studien viste at miljøvurderinger av grovfôrproduksjonen bør gjøres innenfor definerte gårdssystemer slik at en får med seg samspillet mellom og responser i både jord, planter og husdyr.

Cultivated landscape

Division of Food Production and Society

Visions and the consequences - analysing visions for Norwegian agriculture and its consequences for food security


Norsk matsikkerheit kan bli - og er alt til ein viss grad - truga av internasjonale konfliktar, handelssanksjonar, samanbrot av internasjonal distribusjonssystem, klimaendringar, utbrot av plante- og dyresjukdommar og store endringar i etterspurnad og tilgang på mat globalt som hindrar tilstrekkeleg fôr- og matimport. Matsikkerheit er i Noreg ofte assosiert med sjølvforsyningsgraden av matvarer. I prosjektet vil vi vurdere og evaluere grunnlaget, oppslutnad, moglegheiter og avgrensingar for målet om auka sjølvforsyning av mat frå norsk jordbruk og vurdere kor langt ein auke i sjøforsyningsgraden vil auke nasjonal matsikkerheit. Først vil vi køyre ein prosess med aktørar innan matproduksjonen, frå produksjon til omsetnad av mat, og andre interessentar for å identifisere eksisterande narrativ om norsk matproduksjon og dei ideologiske og moralske forskjellane mellom narrativ. Vidare vil vi rekruttere medlemmar til grupper som representerer eksisterande narrativ for å definere det vi kallar "idealtypane" av framtidas matsystem. Dette vil skje gjennom ei rekkje tverrfaglege seminar med medlemmane av gruppene og dei involverte forskarane. Dei definerte "idealtypane" for matsystem vil deretter bli omsett til kvantitative inndata til modellar og analysert. Resultat frå modellkøyringane er produksjonsmengd av ulike jordbruksvarer, miljømessige og økonomiske konsekvensar, kosthaldspåverknad og sjølvforsyningsgrad av jordbruksprodukt. Modellresultata vil bli evaluerte med involvering av interessentar og om naudsynt køyrd om att. Dei endelege modellresultata vil deretter bli brukte til å vurdere effektane av dei ulike "idealtypane" på fleire indikatorar for norsk matsikkerheit. Resultata av vurderinga av sjølvforsyningsgrad og matsikkerheit vil bli kommunisert og diskutert med avgjerdstakarar og aktørar med interesse i og for jordbruk og matproduksjon. Vår ambisjon er brei formidling og debatt om resultata, og vi vil såleis bruke ulike kommunikasjonskanalar

Active Updated: 29.10.2025
End: sep 2027
Start: jan 2023
Vestlandsk fjordfe

Division of Food Production and Society

Cultivating sustainable changes in livestock feed production and feeding practices (Feed&Feeding)


The project will evaluate various strategies for feed production and feeding practices to enhance the sustainability of Norway's food system and support national agricultural policy goals. These strategies include adjusting livestock diets, improving breeding and animal health, and introducing new protein sources for feed. The project will assess environmental impacts, such as land use changes, greenhouse gas emissions, soil carbon levels, nutrient balances, and biodiversity, as well as socioeconomic impacts, including food security, economic and social sustainability, and the viability of rural communities.

Active Updated: 25.09.2025
End: dec 2028
Start: jan 2025