Hilde Margrethe Helgesen

Seniorrådgiver

(+47) 416 86 571
hilde.helgesen@nibio.no

Sted
Ås - Bygg O43

Besøksadresse
Oluf Thesens vei 43, 1433 Ås (Varelevering: Elizabeth Stephansens vei 23)

Biografi

Jeg er seniorrådgiver i Divisjons for mat- og samfunn, avdeling for økonomi og samfunn.
Master Matvitenskap/Food Science. Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU) 1988.

Doktorgradsstudent NMBU og NOFIMA: sensorikk, forbrukerpreferanser, multivariat analyse 1991-95.

Student deltid master i Folkehelsevitenskap, natur og miljø, helse og livskvalitet. Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU). 2019 - nå.

Faglige interesser:

  • Bærekraftig matproduksjon og -forbruk.
  • Forbrukerpreferanser, kosthold og folkehelse. 
  • Lokalmat og matkultur. 
  • Fjell landbruket og økte muligheter for matproduksjon.
  • Ville spiselige vekster
  • Ull som ressurs; bærekraftig og lønnsom utnyttelse
  • Utmark; beite og økosystemtjenester. 
  • En-helse i agroøkosystemet. Tverrfaglig kunnskap om hvordan matproduksjon påvirker helsen til mennesker, dyr, planter og økosystemer. 
  • Nudging (atferdsøkonomi); hvordan få folk til å ta helse- og miljøriktig valg. 

Pågående og avsluttede forskningsprosjekter 

  • Covercrops; effect on soil health, yield and quality of potatoes and root vegetables. 
  • Lokalmat og bærekraft i arktisk.
  • Innlandsull. Økt verdiskaping av ull hos bønder i Innlandet fylke.
  • Vill vekst i fjellet. Sanking, kultivering, høsting og bruk av ville spiselige vekster i fjellandbruket. 
  • Healthy Food Africa.
  • Mattrygghet som konkurransefortrinn for norskprodusert frukt og grønt.
  • KlimaMatBordet.
  • Landbrukets kompetansebehov og utdanninger. 
  • En-helse i agroøkosystemet.
  • Futgraze. Towards a future for common grazing- rules, norms and cooperation in outlying grazing areas. 
  • Transforest. Transformation of recent forest on abandoned agricultural land for the benefit of biodiversity, ecosystem services and green solutions” (2016 – 2019). Financed by the Norwegian Research Council.
  • A small push for better health. How small changes by nudging in the canteen at one of the hospitals at LHL, the Norwegian heart and lung disease association, may promote healthier food choices (2016 - 2017). Financed by Extrastifelsen. 
  • Healthy food and lifestyle choices in the Arctic (2015 - 2017). Financed by Nordic Council of Ministers`Arctic Cooperaton Programme. 
  • Cold-tolerant vegetables contribution to agricultural production and increased value creation in Norway (2016 - 2017). Financed by the Norwegian Landbruksdirektoratet.
  • Nudges to increase recycling and reduce waste in households. Nudging in selected residential areas in Kristiansand (2013 - 2015). Financed by GreeNudge.
  • Governing food in a globalising environment: “Innovation and market strategies in Norwegian food supply chains”, funded by Norwegian Research Council. WP leader communication and dissemination (2010 - 2014).
  • CAP 2013; Consequences for the Norwegian food industry? Hva betyr det for norsk matindustri? (2013 - 2014). Financed by the Norwegian Landbruksdirektoratet. 

Les mer