Droner i PRESISNET

Droner som måleverktøy gir oss muligheten til å dekke relativt store arealer med god oppløsning. I denne tråden skal vi forsøke å veilede deg som bruker, i hvordan man kan få mest mulig ut av sensormålingene og på den måte oppnå de beste resultatene med PRESISnet.
Hvilke droner egner seg til PRESISnet?
Det finnes i dag en rekke droner ute på markedet, og det kan være enkelt å gå i den fellen og tro at "en drone er en drone". I det man tar beslutningen å sette seg inn i temaet, vil man innse at droner som plattform kan ha en rekke sensorer på seg, som gir dem ulike egenskaper, fordeler og begrensninger.
Når vi i PRESISnet snakker om droner, er det i all hovedsak to plattformer systemet er beregnet på. DJI Phantom 4 Multispektral og DJI Mavic 3 Multispektral. Som navnet avlslører er disse dronene utstyrt med et multispektralt kamera. Et slikt kamera skiller seg ut fra "vanlige" sensorer ved at man utover de kamera-systemene man vanligvis ser (RGB), har dronen også Nær-infrarødt (NIR) og Red Edge (RE), samt egne linser for både Rødt og Grønt (for Mavic 3) og alle over samt eget bånd for blått for Phantom 4. Utover dette utvidete kamera-systemet er begge disse dronene utstyrt med en diffus lysmåler på oversiden av dronen.
Per i dag er det disse plattformene systemet er kalibrert for, og hvis man ønsker å benytte seg av PRESISnet, er det derfor anbefalt at man forholder seg til dette.
Optimale forhold for registreringer
Det optimale tidspunktet for droneflyvning kan man selv vurdere utifra hvor man er og når på året man skal fly, og det finnes en rekke verktøyer for å visualisere og estimere når lysforholdene er på sitt mest stabile, et eksempel er timanddate.com, hvor man selv kan se når solen er på sitt høyeste samt når banen til sola er på sitt "flateste". Om man kun ønsker en tommelfingerregel, har vi erfart at det mellom klokken 10:00 og 17:00, i sesongen generelt er solen høyt på himmelen og gir jevn belysning. Værforholdene bør inkludere vindstyrke under 5 m/s, ingen nedbør, og jevnt skydekke eller skyfri himmel for å sikre god bildekvalitet. Unngå fuktige forhold og fly ikke rett etter regn, da dråper på vegetasjonen kan reflektere lys og forstyrre bildene. Sjekk værmeldingen nøye før flyvning for å sikre at forholdene er optimale.
Innstillinger for gode målinger
For å konfigurere dronen for optimale målinger, sett bildefrekvensen til å ta bilder med jevne mellomrom langs den planlagte ruten. Fly i en høyde på rundt 120 meter for å fange et godt overblikk av området. Det er viktig at høyden er over dronen og ikke relativt til fjernkontroll/take-off, da dette sørger for at bilder alltid tas på samme høyde over bakken/jordet. Sørg for at bildene har en frontoverlapping på 75% og en sideoverlapping på 80% for å sikre tilstrekkelig dekning og nøyaktighet. Juster dronehastigheten til omtrent 4.5 m/s for å opprettholde stabilitet og bildekvalitet under flyvningen.
Det er viktig å minimere skygger og refleksjoner for å sikre best mulig bildekvalitet. Planlegg flyruten slik at dronen beveger seg parallelt med solens retning. Dette betyr at du bør fly langs en akse som enten følger solens bane fra øst til vest eller motsatt, avhengig av tidspunktet på dagen.
Kvalitetssikring og lagring av sensordata
For å lagre data fra droneflyvning på en sikker og effektiv måte, start med å overføre bildene og sensorinformasjonen fra dronens SD-kort til en datamaskin ved hjelp av en kortleser. Deretter oppretter du en mappe med et tydelig navn som inkluderer dato og sted for flyvningen( YYYYMMDD/hhmmss/), og organiserer filene i undermapper basert på type data, som for eksempel "bilder", "Kalibreringsbilder", og "Flyprotokoller". Husk å gå igjennom bildene for å sikre at de er klare og at datasettet er komplett.