Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for skog og utmark

Markberedning og karbon

Foto: Kjersti Holt Hanssen
Aktiv SIST OPPDATERT: 21.05.2025
Slutt: des 2026
Start: apr 2023

«Markberedning og karbon» er et samarbeidsprosjekt mellom næringsaktørene i Innlandet, Statsforvalteren i Innlandet, Skogkurs og forskningsinstitusjonene i skogbruket i Norge, med Glommen Mjøsen Skog som prosjekteier. Prosjektet har som mål å dokumentere markberedningens effekt på karbonbalansen i skogøkosystemet gjennom å måle lager av karbon, samt utslipp og opptak, i markberedt skog og kontrollflater.

MB5 Jordprofil - Foto O. Janne Kjønaas.jpg
Foto: O. Janne Kjønaas
MB3 Fpredt jordprøvetaking- foto O. Janne Kjønaas.jpg
Foto: O. Janne Kjønaas

 

Status Pågående
Start- og sluttdato 01.04.2023 - 31.12.2026
Prosjektleder Kjersti Holt Hanssen
Divisjon Divisjon for skog og utmark
Avdeling Skog og klima

Markberedning er et effektivt hjelpetiltak for å etablere ny skog etter hogst for å sikre en vellykket foryngelse. Tiltaket gir planter og frø bedre livsbetingelser som høyere jordtemperatur, lavere fare for uttørking og redusert konkurranse fra annen vegetasjon. Studier viser også at skader fra snutebiller reduseres betraktelig. 

Klimaendringer øker utfordringene med å etablere tilfredsstillende foryngelse etter hogst. Erfaring og forskning viser at markberedning er ett av flere tiltak som vil kunne motvirke effektene av dette. Det er imidlertid lite kunnskap om hvordan markberedning påvirker utslipp og opptak av klimagasser, samt lager av jordkarbon på kort og lang sikt under de klima- og naturforholdene som er typisk for Norge. 

Prosjektet har som mål å dokumentere markberedningens effekt på karbonbalansen i skogøkosystemet gjennom å måle lager av jordkarbon og utslipp av CO2 fra jorda, samt opptak i trærne i markberedt skog og på kontrollflater.

Prosjektet tilrettelegger forsøksfelt som skal benyttes i langtidsforsøk etter prosjektperioden slutt for å kunne dokumentere netto karbonbalanse gjennom et omløp. To forsøksfelt er etablert i Gjøvik og Elverum. Jordprøvetaking på forsøksflatene i Gjøvik er gjennomført før hogst, og målinger av jordrespirasjon gjennomføres i vekstsesongenn er målt i begge forsøksfeltene før hogst, etter hogst / før markberedning, og etter markberedning. Jordrespirasjonen viser endringer i flux av CO2 fra jordbunnen, og vil dermed gi en indikasjon på korttidsendringer i karbontapet fra jorda etter hogst og markberedning. På grunn av de store mengdene av karbon som er lagret i jorda, vil det først være mulig å påvise endringer i jordkarbonlageret ved hjelp av en gjentatt prøvetaking ca 10 år etter hogst/markberedningen. Grundig dokumentasjon av prøveflatene og prøvetakningen er gjennopmført med tanke på oppfølging gjennom flere tiår.

I tillegg til jordstudiene vil vi følge opp nyetablerte granplantene og registrere overlevelse, tilvekst og skader.   

MB2 Jordrespirasjonskammer - Foto Dagfinn Haget.jpg
Foto: Dagfinn Haget
MB4  Jordrespirasjonskrave og temperaturføler - Foto O. Janne Kjønaas.JPG
Foto: O. Janne Kjønaas