Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

Genredigering av epler for bedre sykdomsresistens og holdbarhet

Aktiv SIST OPPDATERT: 07.02.2024
Slutt: mars 2026
Start: okt 2023

Epler er den frukten det dyrkes mest av i Norge, og årlig høstes det mellom 12-19 000 tonn her i landet (SSB). Epleskurv forårsaket av soppen Ventura inaequalis er et av hovedproblemene i epledyrking fordi den fører til redusert fruktkvalitet og avlingstap. For mottagelige sorter som ‘Gravenstein’, ‘Summerred’ og ‘Aroma’, ville avlingstapet i mange år vært 50-100% hvis det ikke hadde vært behandlet med kjemiske plantevernmidler. Samtidig blir stadig færre plantevernmidler tilgjengelig på grunn av restriktive EU-regler, og fordi bevisste forbrukere krever produksjon med mindre bruk av kjemikalier. Internasjonale data viser også at opptil 40% av alle epler som dyrkes ender opp som matsvinn, og at hovedårsaken ar at eplene blir brune etter oppkutting.

Status Pågående
Start- og sluttdato 01.10.2023 - 31.03.2026
Prosjektleder Tage Thorstensen
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Molekylær plantebiologi
Totalt budsjett 1900000

I dette prosjektet som er planlagt å gå over 2,5 år, er formålet å bruke den nye genredigeringsteknologien CRISPR til å utvikle nye epleskurv-resistente og mer lagringsdyktige varianter av kjente og kjære, norske eplesorter.