Hopp til hovedinnholdet

Vis hensyn til sjøfuglene!

dreamstimemaximum_129038903

Ærfugler med unger. Foto: © Agami Photo Agency - Dreamstime.com

Det er ren sommeridyll mange steder i landet, og sol og varme medfører at mange trekker mot sjøen. Samtidig er vi midt i den mest sårbare tiden for mange sjøfugler, og forskerne ber oss vise hensyn.

Dersom vi drar innom alle våre fjorder og viker, har Norge en kystlinje på nesten 29 000 kilometer. I tillegg har vi nesten 240 000 registrerte øyer. Nå i sommerferien er det mange som trekkes mot kysten og havet. Seilbåter forlater havna, kajakker sjøsettes mellom holmer og skjær, raske båter gir vind i håret og vannscootere gir adrenalinfylt moro.

 

Ærfuglungene blir enkle bytter

I det samme landskapet har ærfuglene nå fått ut ungene – små nøster som ligger og dupper i vannoverflata. Thomas Holm Carlsen er ornitolog og biolog i NIBIO. Han har i over 15 år jobbet med sjøfugler og kulturlandskapet langs kysten, og har erfart hvordan vi påvirker sjøfuglene.

– Ærfuglen har små unger og er spesielt sårbare nå, og selv en båt som glir rolig forbi kan skape uro. Derfor er det viktig å holde god avstand og ikke stresse fuglene unødig. Så lenge fuglene trekker seg rolig unna er det et tegn på at man holder avstanden, men at man nærmer seg grensen for hvor nærme man bør gå. Man bør prøve å unngå at fuglene må trekke seg raskt unna, slik at ungene får problemer med å følge etter og i verste fall bli splittet fra mora, forteller han.

– Verst er det likevel med en båt i full fart som ikke holder den nødvendige avstanden. Det kan skape ren panikk. Voksenfuglene er gode dykkere. Også ungene kan dykke unna farer, dog ikke særlig dypt. Oppdrifta i duna gjør at de flyter opp igjen som en dupp. Hvis de får det travelt kan de nærmest løpe over vannflaten, men med små føtter går det likevel ikke så fort. I panikken kan de komme bort fra voksenfuglene og bli enkle ofre for gråmåke og svartbak.

 

Grågåsa kan ikke fly

Også grågåsa har fått unger, selv om de nå er blitt så store at de kan forveksles med voksenfuglene. De er likevel ikke blitt gamle nok til at de kan fly unna farer. Heller ikke voksen grågås kan fly unna på denne tiden av året. Derfor vil det være feilaktig å tro at de skal fly bort når en båt kommer i full fart.

– Grågjessene er midt i mytinga, forklarer Carlsen. Det vil si at de skifter fjærdrakten, og i noen uker mister de rett og slett evnen til å fly. I denne perioden er grågåsa ekstra utsatt. Hvis de føler seg presset ligger de så lavt i vannet at det nesten bare er nebbet som stikker opp.

 

Senk farten og hold avstand

Dette er bare noen eksempler som viser at mange sjøfugler er spesielt sårbare i den tiden vi er inne i nå. Når vi mennesker søker vår sommerlykke i det samme området, er det viktig å vite hvordan vi skal opptre slik at vi ikke forstyrrer unødig. Og hva er viktigst å tenke på da?

– Senk farten og hold god avstand, er det klare budskapet fra Carlsen. Han er særlig bekymret over økt lek med vannscooter. De kjøres ofte alt for fort og kommer lett til i gruntvannsområder mellom holmer og skjær, akkurat der de forstyrrer som mest.

Behovet for avstand er kanskje større enn mange tror. Forskning fra NINA viser at mytende ærfugler begynte å vise tegn på at de ble forstyrret allerede da båten var om lag 700 meter unna.

De som kjører raske båter må være spesielt bevisste på hvor stor skade de kan gjøre dersom de kommer overraskende på fuglene. Det gjelder med andre ord å følge godt med når du er ute i båt. For selv om det ikke er veier på havet, kan det være mange myke trafikanter å se opp for.

14-15.jpg
greylag-goose-2139296_1920.jpg
Grågås. Foto: Domenic Hoffman / Pixabay.com
man-5320032_1920.jpg
Husk å ta hensyn til sjøfuglene i sommer. Hurtiggående båter og vannskutere skaper problemer for ærfugl og andre sjøfugler. Foto: Anrita1705 / Pixabay.com

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.