Hopp til hovedinnholdet

Trygg norsk eplemost

IMG_5248_cropped.jpg

Foto: NIBIO.

Ingen funn av soppgiften patulin i prøver av norsk eplemost.

Som et ledd i testingen av en ny analysemetode for soppgiften patulin i eplejuice, analyserte vi patulininnholdet i 11 typer eplemost (ufiltrert eplejuice). Eplemosten ble innkjøpt på Rema1000, Kiwi og Bondens butikk i juli i år og var hovedsakelig norskprodusert. Vi testet både økologisk merket og ikke-økologisk merket eplemost. Analysene viste at prøvene av eplemost laget av norske epler var fri for patulin. Det ble påvist lave mengder patulin (3,6 µg patulin per liter eplemost) i én eplemost laget på utenlandske epler, men konsentrasjonen var langt under tillatt grenseverdi (50 µg/L). Mengden var også under grenseverdien som er tillatt for eplejuice til barn (10 µg/L).

 

Kan vi stole på analyseresultatene?

Vi har testet analysemetoden i en internasjonal sammenlignende laboratorieprøving hvor 40 laboratorier deltok. Vi fikk tilsendt eplemost med ukjent innhold av patulin og analyserte den med den nye metoden. Vårt analysesvar fikk svært god score på ringtesten og viste at metoden vår gir korrekt analyseresultat.  

 

Hva er patulin og hvordan kan det påvises?

Epler som har fått en skade kan bli angrepet av muggsopp som produserer soppgiften patulin. Patulin kan hemme immunforsvaret og skade arvestoffet (DNA). Patulin er et lite molekyl med en molekylmasse på 154 g/mol. Til å finne patulin i eplemost bruker vi et LC-MS/MS-instrument som er i stand til å påvise molekylmasser. Instrumentet har ingen problemer med å påvise patulin i konsentrasjoner ned til 2,5 µg/L i eplejuice og eplemost.

Analysemetoden har fått metodenummer «M102» og vi gjør denne analysen både for kunder og for forskningen.

 

DSC04220_cropped.jpg
Marit Almvik og Karin Prestmoen har analysert innholdet av patulin i eplemost. Foto: NIBIO.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.