Hopp til hovedinnholdet

Smellerlarver kan gjøre skade på korn og potet

erfl-20180918-180249

Ung kjølmark på potetknoll. Foto: Erling Fløistad.

Kjølmark er larvene til biller innen gruppen smellere. Navnet kjølmark kommer av at larvene gjør særlig skade under kjølige værforhold.

Kjølmarken kan gjøre skade i korn, potet og andre rotvekster. I korn opptrer angrep av kjølmark ofte flekkvis og lokalt. Larvene følger ofte den samme planteraden og biter av plantene i rothalsen en etter en. I potet og rotvekster gnager larvene hull og ganger i det salgbare produktet, noe som fører til tapt avling.

Smellerne er forholdsvis små biller, de fleste ikke større enn et par cm. De voksne billene er vanligvis langstrakte. Kroppen er nesten flattrykt. De bakerste hjørnene av brystpartiet er trukket ut i en karakteristisk spiss. Fargen på billene er oftest mørke brun eller i sorte nyanser, men det finnes smellere med andre farger, også med metallskjær. Hvis en smeller ligger på ryggen klarer den ikke å snu seg som andre biller ofte klarer. Beina er for korte til å få tak i underlaget. Disse billene snur seg ved hjelp av en hoppemekanisme som sitter mellom forbeina. Med et klikk eller lite smell hopper de opp og snur seg i lufta, og lander ofte på beina igjen. Derav det norske navnet.

Larven er gul- eller rødbrun og glatt. Det bakerste leddet på larven er forsynet med en eller flere små tagger. De kan brukes til å skille de forskjellige artene fra hverandre.

De fleste smellerlarvene lever i jorda. Larvene lever i 2-6 år. Jordlevende arter eter blader og røtter til mange forskjellige planter. De voksne billene lever i 10-12 måneder. De kommer frem i mai - juli, og lever av pollen, nektar og plantevev. Eggene blir lagt i jorda.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.