Hopp til hovedinnholdet

Ny sommerutstilling om barkbiller

IMG_3809

Ny sommerutstilling om barkbiller på Kistefos-Museet. Foto: Lena Brune.

Siste barkbilleutbrudd som drepte gran for 2,3 milliarder kroner er tema for årets sommerutstilling ved Kistefos-Museet på Jevnaker. Stadig nye utbrudd i Europa viser at det fortsatt er viktig å overvåke barkbillepopulasjonene i Norge.

Granbarkbilleutbruddet som herjet i Sør-Skandinavia fra 1971 til 1981 kom som følge av kraftige stormfellinger av grantrær og tørke. 

Med store mengder døde og dødende trær hadde granbarkbillen ideelle forhold for å formere seg, hvilket førte til at barkbillepopulasjonene ble så store at de også begynte å gå til angrep på friske trær.

Granbarkbille-20080205-DAL-145421
Granbarkbille. Foto: Lars Sandved Dalen.

Forsvar i hvite frakker

Utbruddet gjorde at norske kjemikere og skogforskere gjorde sitt ytterste for å finne mottiltak mot granbarkbillene. Løsningen ble å bruke barkbillens egen biologi som våpen. 

Granbarkbillen bruker nemlig et feromon, altså en type duftstoff, til å lokke til seg andre granbarkbiller. Dette feromonet ble følgelig identifisert og brukt i tusenvis av feller rundt om i skog og mark under utbruddet på 1970-tallet. 

Feromonfellen som ble utviklet dengang brukes i dag internasjonalt, og mer enn 500 slike feller har siden 1979 blitt brukt i den årlige barkbilleovervåkingen her i Norge. 

- Ettersom et utbrudd involverer så enormt mange biller, er det tvilsomt om feromonfeller bidrar tilstrekkelig til å kunne bremse utbruddet, forteller seniorforsker Bjørn Økland ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). Likevel er feromonfellen et nyttig verktøy til å følge med på barkbillebestandene slik at man kan varsle når de skulle bli for store. 

 

Nødvendig overvåking

Det er ikke uten grunn at granbarkbillen overvåkes. I dette øyeblikk kjemper Slovakia mot et utbrudd som har rasert siden 2004, og Sverige var svært nærme nye barkbilleutbrudd da stormene «Gudrun og «Per» i 2005 og 2007 felte mer enn 90 millioner kubikkmeter trær. Utbruddet ble heldigvis avverget ved at store deler av volumet ble ryddet ut innen kort tid.

barkbilleutbrudd_tatrafjell_slovakia_sept2007_foto_bjørnøkland_6_img_0877.jpg
Barkbilleutbrudd i Tatrafjellene, Slovakia. Foto: Bjørn Økland.

 

 

 

Barkbillekrigen formidles på Kistefos-Museet

Barkbillekrigen i Norge på 1970-tallet er tema for sommerens utstilling ved Kistefos-Museet på Jevnaker. Utstillingen legger særlig vekt på hvordan A/S Kistefos Træsliberis skoger ble rammet.

- Vi har lagt vekt på å få med hvordan utbruddet ble opplevd lokalt, sier konservator Lena Brune ved Kistefos-Museet, som har utviklet utstillingen i samarbeid med Nibio.

Det er også fokus på risiko for utbrudd i dag, og forskning og overvåking for å møte nye utfordringer i et fremtidig varmere klima.

Utstillingen vil være åpen fra 27. mai til 7. oktober.

20170625_145847.jpg
Kistefos-Museet på Jevnaker. Foto: Siri Elise Dybdal.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.