Hopp til hovedinnholdet

Victoria Oma

VictoriaNå

Bildet viser en vanlig Victoria-plomme. Foto: Finn Måge / Norsk genressurssenter / Nibio

Sorten 'Victoria' er gammel som har vært mye dyrket, og det finnes flere varianter av den. En av dem har oppstått i Rogaland og har fått navnet 'Victoria Oma'. Sorten ligner mye på vanlig Victoria, men plomma er litt buttere i enden enn den opprinnelige typen. 

 

Sorten er saftig og velegnet som bordfrukt, til hermetisering, saft og syltetøy. Den  trives best og gir best frukt i næringsrik, porøs og moldholdig jord og solfylte forhold. Krever god drenering.

 

Trærne er først kraftigvoksende, senere avtakende, og gir små trær med hengende vekst. Frukta er stor med gul grunnfarge og rødfiolett dekkfarge ved god utvikling. Steinen løsner fra fruktkjøttet. Modner fra midten av september.

 

Trær med Victoria plommer kommer tidlig i bæring og må tynnes på kartstadiet for å få store og velsmakende plommer. Både tre og plommer er lite utsatt for sjukdommer.