Hopp til hovedinnholdet

Victoria Nå

VictoriaNå

Bildet viser en vanlig Victoria-plomme. Foto: Finn Måge / Norsk genressurssenter / Nibio

Sorten 'Victoria' er en gammel sort som har vært mye dyrket, og det finnes flere varianter av den. En av dem er funnet på gården Måkestad i Hardanger tidlig på 1980-tallet og har fått navnet 'Victoria Nå. Sorten ligner mye på vanlig Victoria, men plomma har rundere form og er litt buttere i enden enn den opprinnelige typen.

 

I tillegg er mutantene 'Victoria Oma' og 'Victoria Nå' mindre utsatt for gummiflod enn den vanlige Victoria-plomma. Avlingene til 'Victoria Nå' er litt mindre enn hos vanlig Victoria og trærne av denne mutanten har litt med hengende greiner.

 

Sorten er saftig og velegnet som bordfrukt, til hermetisering, saft og syltetøy. Den  trives best og gir best frukt i næringsrik, porøs og moldholdig jord og solfylte forhold. Krever god drenering.

 

Trærne er først kraftigvoksende, senere avtakende, og gir små trær med hengende vekst. Frukta er stor med gul grunnfarge og rødfiolett dekkfarge ved god utvikling. Steinen løsner fra fruktkjøttet. Modner fra midten av september.

 

Trær med Victoria plommer kommer tidlig i bæring og må tynnes på kartstadiet for å få store og velsmakende plommer. Både tre og plommer er lite utsatt for sjukdommer. Victoria-sortene er sjølfertile, har godt pollen og trenger ikke pollensorter for å gi gode avlinger.