Hopp til hovedinnholdet

Reine Claude Grønn

Plom Sort R. Cl. Grøn 01.09.2008 C

Foto: Finn Måge / Norsk genressurssenter / Nibio

Dette er en svært gammel plommesort. Det antas at sorten opprinnelig kommer fra Hellas, og at den derfra ble innført til Frankrike på begynnelsen av 1500-tallet. På denne tiden regjerte Kong Frans I i Frankrike og hans dronning het Claudia. Denne og andre plommesorter fikk navn etter den plommeinteresserte dronningen og heter den dag i dag Reine Claude-plommer. 'Reine Claude grønn' kalles også 'Stor grønn Reine Claude'. I England brukes ofte navnet 'Gage' eller 'Green Gage'.

 

Trær av 'Grønn Reine Claude' blir ganske store med åpne kroner og til dels nedhengende grener. Treet tåler godt kalde vintre. Frukten er middels stor og ganske rund, men litt uregelmesig og skjev. Grundfargen er grønn til blålig grønn, men kan etterhvert bli gulgrønn. Fruktkjøttet er meget saftig, "bløtt og smeltende" med særs god smak og aroma. Kjøttet løsner godt fra stenen. Plommene modnes i siste halvdel av september.

 

Unge trær gir ikke så stor avling, så tynning er sjelden nødvendig. Gamle trær kan bære ganske rikt. Sorten er selvsteril og må plantes sammen med andre sorter for å bli pollinert.