Hopp til hovedinnholdet

Sylvia

Sylvia_Finn-Måge

Foto: Finn Måge

'Sylvia' er en svensk sort. Foreldresortene er 'Gyllenkroks astrakan' og 'Worcester Pearmain'. Sorten ble krysset frem ved Ramlösa planteskole. Den ble oppdratt på Balsgård og introdusert i 1973. Sorten har ikke vært mye plantet i Norge.

Treet er svakt til middels kraftigvoksende med noe opprett vekst. Det bærer middels godt og årvisst. Treet kan angripes av mjøldogg.

Søtsyrlig smak

Frukten er middels stor, rundt kjegleformet, ofte høybygd og som oftest uten kanter. Den har grønngul grunnfarge med rødstripet dekkfarge over en stor del av frukten. Skallet er glatt og svakt fettet. Eplet har gulhvitt, fint, ganske fast og nokså saftig kjøtt med søtsyrlig smak og god aroma. Frukten kan angripes av Gul monilia.

Sortens høstetid er i første halvdel av august. Høstingen begynner som regel i sørlige Sverige omkring Sylviadagen og derav kommer navnet på sorten. Frukten har lett for å sprekke på treet. Den har ujevn modning og bør høstes i flere omganger. Sorten har ofte mye nedfallsfrukt. Modningstiden er i august. Eplene har kort holdbarhet, og brukes for det meste som bordfrukt.

Sylvia-2_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug