Eplesorter

For nordboere ga eplet muligheter til å spise frukt, noe som ellers var forbeholdt folkeslag lenger sør. Epler ble spist av vikingene, og fra 1700-tallet ble epledyrking en viktig næring i lune bygder og i liene ved vestlandsfjordene. Fruktdyrkerne innførte sorter fra utlandet, og de tok godt vare på gode krysninger og mutanter som oppsto. Under kan du lese mer om forskjellige sorter som er eller har vært viktige i Norge, og du finner lenker til nettsider og bøker som kan brukes til å identifisere eplesorter.

RIMG4765
Eple tilhører rosefamilien, og en blomstrende eplehage kan måle seg med en rosehage. Foto: Åsmund Asdal
KONTAKTPERSON
Filippa.JPG
Filippa er en eplesort som ble mye brukt på 1900-tallet, store, fine og syrlige epler og mange har denne fortsatt i hagen. Foto: Åsmund Asdal.
RødTorstein.JPG
Sorten Torstein er en av få sorter oppstått i Norge som har hatt stor økonomisk betydning. Etter noen år oppsto en rød mutant, som straks ble populær og mye brukt. Foto: Åsmund Asdal.

Om eplesortene