Hopp til hovedinnholdet

Oster

Oster_Petter-Garås

Foto: Petter Garås

'Oster' er en norsk sort. Den ble oppdaget omkring 1915 hos Hans Eide, Ostereidet, blant trær innkjøpt som Sävstaholm. Den ble spredt omkring 1930 fra Magnus Eides planteskole, Ostereidet. Det er en aktuell tidligsort for kyststrøk.

Treet er svaktvoksende med rund til utbredt krone og hengende greiner. Det blir lite til middels stort. Treet begynner å bære tidlig og etter hvert rikt og årvisst. Sorten er uvanlig sterk mot frukttrekreft og skurv.

Ofte sur smak

Frukten er middels stor og oval med rundt tverrsnitt. Den har grønngul grunnfarge med rødstripete dekkfarge, ofte over hele frukten. I gode år får eplene sterk rød dekkfarge på solsiden. Eplet har hvitt, løst og saftig kjøtt. Smaken er ofte i sureste laget, men under gunstige forhold kan kvaliteten bli god.

Høstetiden og modningstiden er i siste halvdelen av august. Eplene har kort holdbarhet og brukes mest som bordfrukt.