Hopp til hovedinnholdet

Hampus

Hampus-2_Åsmund-Asdal

Foto: Åsmund Asdal

Det er usikkert hvor 'Hampus' har sitt opphav. Man anså lenge at sorten var av svensk opphav og at den har fått navn etter en Hampus Mörner. Andre mener imidlertid at et "vinäpple" skal ha vært dyrket i Halland, og at dette er identisk med 'Hampus'. Det skulle ha kommet til Halland omkring 1800 med major Ehrencrona fra Hovdala i Skåne. Dette skal ha blitt innført fra Frankrike eller Holland av en onkel til Ehrenkrona. Sorten har tidligere blitt dyrket en del i Sverige. I Norge ble sorten spredd fra Den høiere Landbrugsskole på Ås i 1880-årene.

Synonyme navn på denne sorten er Taffeläpple, Höstastrakan, Paradisäpple, Vinäpple og Säbylundsäpple.

Treet vokser som ungt temmelig kraftig, etter hvert svaktvoksende med lav, brei og uregelmessig krone. Det begynner å bære ganske tidlig, etter hvert rikt, men som eldre noe ujevnt.

Søt og god smak

Frukten er liten til middels stor og flatrund til rund. Eplet har en gulgrønn til lysegrønn grunnfarge med mer eller mindre brunrød dekkfarge med svake striper eller lys marmorering på solsiden. Skallet er ganske tykt, glatt og ved modning fettet. Eplet har hvitt til gulgrønt, fint og saftig kjøtt med grønne karstrenger. Det har en søt og god smak. Eplene er sterke mot skurv og andre soppsykdommer.

Sortens høstetid er i slutten av august eller i begynnelsen av september. Modningstiden er i september. Eplene har kort holdbarhet og blir mest brukt som bordfrukt.

Hampus_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug