Hopp til hovedinnholdet

Gul Richard

Gul-Richard_Ove-Hetland

Foto: Ove Hetland

Synonymer til denne sorten er Gelber Richard, Grand Richard, Grosser Richard, Stintenburger m.fl.

'Gul Richard' er en tysk sort med ukjent opphav. Sorten kommer fra Mecklenburg, der den har vært dyrket siden slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet. Den ble først forvekslet med Grand Richard. En tysk pomolog G.B. Müschen anså at den burde kalles Körchower eller Kliefoths Richard, da den sannsynligvis ble spredd av superintendant Kliefoth i Körchow. Fra planteskoler i Travemünde og Lübeck kom sorten på midten av 1800-tallet til Sverige og Danmark. Den kom noe seinere til Norge, hvor den ikke har vært særlig mye plantet.

Treet vokser som ungt kraftig, etter hvert svakere og danner en regelmessig og opprett krone. Det begynner å bære nokså seint, etter hvert rikt. Treet har en tendens til vekselbæring og det angripes ofte av frukttrekreft, mjøldogg og skurv.

Blågrønn eller sitrongul grunnfarge

Frukten er middels stor til stor, avstumpet kjegleformet til eggformet med lave avrundede kanter. Eplene har en svak blågrønn til sitrongul grunnfarge med hvite flammer før modning. De er som regel uten dekkfarge, og om det finnes, som teglfarvete flammer. Skallet er tynt og matt med grønne til gulhvite punkter. Eplet har hvitt, fast og fint kjøtt med søt, svak syrlig smak og sterk aroma. Frukten angripes ofte av skurv.

Sortens høstetid er i begynnelsen av oktober. Den har modningstid fra desember til mars og brukes stort sett som bordfrukt.