Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Økologisk såkorn

INAKTIV SIST OPPDATERT: 25.08.2023
Slutt: des 2021
Start: jan 2019

Det er mangel på økologisk såkorn, både i mengde og utvalg av sorter som tilbys. Prosjektet Økologisk såkorn har som mål å bidra til bedre kvalitet og større mangfold i økologisk såkornproduksjon.

Aks foto Silja Valand.jpg
Utvalg av aks til såkorn. Foto: Silja Valand
Status Pågående
Start- og sluttdato 01.01.2019 - 31.12.2021
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Korn og frøvekster
Totalt budsjett 3000000
Finansieringskilde Landbruksdirektoratet

Prosjektet vil arbeide med kunnskapsspredning rundt såkornproduksjon, kvalitetstesting og distribusjon. Målgruppa er økologiske korndyrkere og deres rådgivere. De viktigste tiltakene i prosjektet er å 1) utarbeide en dyrkingsveileder for hvordan sikre friskt såkorn av god kvalitet, 2) legge til rette for næringsutvikling ved å formidle informasjon om regelverket og hvilke muligheter som finnes for å øke mangfoldet av kornsorter, og for distribusjon av såkorn i mindre skala, og 3) gjennomføre feltforsøk for å utvikle kunnskap om hvordan aktiv såkornseleksjon (aksutvalg og luftseparasjon) vil påvirke såkornkvaliteten og sammensetningen av moderne norske kornpopulasjoner av hvete. Gamle og nye sorter, og populasjoner av mange krysningslinjer, dyrkes i feltforsøk på to steder i Trøndelag og to steder i Vestfold hvert av årene 2019-2021. Forsøket omfatter følgende sorter og linjer: Dala landhvete, Runar, Seniorita, Mirakel, to foredlingslinjer (GN06557 og GN17635) og fire populasjoner fra Graminor. Populasjonene er krysninger av en rekke svært ulike foredlingslinjer, men også etablerte norske sorter som Bjarne, Krabat og Mirakel.

Prosjektet er et samarbeid mellom NIBIO, NORSØK, Graminor, NLR og Gullimunn AS, og bygger videre på kunnskap og nettverk etablert i prosjektet Kvalitetskorn, 2016-2018. Prosjektet gjennomføres i 2019-2021 og er finansiert gjennom Landbruksdirektoratets tilskudd til utviklingstiltak innen økologisk landbruk.

IMG_6060.JPG
Luftseparert korn. Foto: Randi B. Frøseth
IMG_6047.JPG
Luftseparering av korn. Foto: Randi B. Frøseth

Publikasjoner i prosjektet