Christer Magnusson
Research Professor (OAP Agreement)
Abstract
No abstract has been registered
Authors
Daniel Flø Johan A. Stenberg Lawrence Richard Kirkendall Anders Nielsen Selamawit Tekle Gobena Jorunn Børve Paal Krokene Christer Magnusson Mogens Nicolaisen Line Nybakken Iben Magrete Thomsen May-Guri Sæthre Sandra A.I. WrightAbstract
It is highly unlikely that Anagyrus vladimiri will be able to establish or spread in Norway. There are no native host organisms, and winter temperatures are too low. Therefore, it is likely that the parasitic wasp will not affect local biodiversity. Thus concludes the Norwegian Scientific Committee for Food and Environment (VKM). Background VKM has assessed the environmental risk of using the product Citripar in Norway. The risk assessment was carried out at the request of the Norwegian Food Safety Authority. Citripar, a product for biological control, is being sought for approval for use in Norway. The product contains the parasitic wasp Anagyrus vladimiri and is intended to be used against mealybugs, especially the species Planococcus citri and P. ficus, on fruits, berries, vegetables, and herbs in greenhouses and plastic tunnels, as well as on indoor plants. Conclusions There have been no reported observations of Anagyrus vladimiri in Norway. VKM assesses that Anagyrus vladimiri will not be able to establish and spread in Norway under current conditions. Anagyrus vladimiri will have no effect on biological diversity in Norway, as there are no known native host organisms that the wasp can parasitize. Individuals of what is now known as Anagyrus vladimiri were for many years identified as belonging to the species Anagyrus pseudococci. Anagyrus pseudococci and A. vladimiri belong to a complex of species that are almost impossible to distinguish from each other and are informally referred to as the Anagyrus pseudococci complex. The risk assessment is approved by VKM's Panel on Plant Health.
Authors
Åsa Helena Frostegård Christer Magnusson Kjetil Klaveness Melby Nana Yaa Boahene Siamak Pour Yazdankhah Beatrix Alsanius Jorunn Børve Paal Krokene Mogens Nicolaisen Line Nybakken Johan A. Stenberg Iben Margrete Thomsen Sandra A.I. Wright May-Guri SæthreAbstract
Helse- og miljørisiko ved bruk av bakterien Psychrobacter sp. i plantevernmiddelet Nemaslug® Helserisikoen for mennesker ved bruk av Nemaslug® anses som lav, men man kan ikke utelukke risiko for svært infeksjonsutsatte pasientgrupper. Det er ingen bevis for helseproblemer som oppstår ved inntak av matvarer behandlet med Nemaslug®. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført en risikovurdering av bakterien Psychrobacter sp. som inngår i plantevernmiddelet Nemaslug®. Plantevernmiddelet Nemaslug®, som er godkjent for bruk i Norge siden 2005, inneholder nematoden Phasmarhabditis hermaphrodita. Nematoden bærer en symbiotisk bakterie som fungerer som den aktive biokontrollorganismen ved å produsere giftstoffer som dreper snegler ved infeksjon. Bakgrunnen for oppdraget er at det ble avdekket at bakterien i Nemaslug® ikke er Moraxella osloensis, som den tidligere godkjenningen er basert på. Den er i stedet blitt identifisert som en art i bakterieslekten Psychrobacter, mest sannsynlig Psychrobacter faecalis, alternativt Psychrobacter pulmonis. Denne vurderingen skal danne grunnlag for Mattilsynets beslutning om hvorvidt Nemaslug® skal beholde sin godkjenning for bruk i Norge eller ei. Resultater Det er begrenset informasjon om helsefarene ved Psychrobacter sp. hos mennesker. Kunnskap om antibiotikaresistens og patogenisitet i slekten Psychrobacter er i stor grad mangelfull. Det er lite informasjon om forekomsten av Psychrobacter sp. i Norge. Potensialet for spredning og etablering av Psychrobacter sp. i miljøet under norske forhold vurderes som lavt. Risikoen Nemaslug® utgjør for ikke-målorganismer, spesielt bløtdyr, er usikker og krever videre forskning. Videre taksonomisk analyse og fullstendig genomsekvensering er nødvendig for å bekrefte artstilhørigheten til bakterien i Nemaslug®. Konklusjoner Selv om informasjonen om helsefarene knyttet til Psychrobacter sp. hos mennesker er begrenset, betraktes den generelt som et lavrisikopatogen. Helserisikoen for mennesker ved bruk av Nemaslug® anses derfor som lav, men risiko for pasientgrupper som er svært mottakelige for infeksjoner kan ikke utelukkes. Det er ingen bevis for helseproblemer som oppstår ved inntak av matvarer behandlet med Nemaslug®. Metode VKM har hentet data og informasjon fra søkeren via Mattilsynet og VKMs forrige rapport om Nemaslug®. Et grundig litteratursøk ble gjennomført for å innhente ytterligere relevant informasjon. Vurderingen er godkjent av VKMs faggruppe for plantehelse.