Hopp til hovedinnholdet

Soleier med fylte blomster

IMG_0158

Hvite dupper i Tradisjonshagen i Botanisk hage i Tromsø. Foto: Åsmund Asdal

To soleier med fylte blomster er kjent fra gamle hager i Norge; hvite dupper (Ranunculus acontifolius) og fylt engsoleie også kalt gullknapp (Ranunculus acris). På 1500-tallet var planter med fylte blomster siste mote i Europa. Når disse to kom til Norge er ukjent.

I vår eldste hagebok, Christians Gartners Horticultura fra 1694 er en fylt soleie nevnt, orientsoleie (R. asiaticus 'Flore Pleno'). Planter med fylte blomster setter ikke frø og må oppformeres med stiklinger.

Gullknapp

Den vakre gullknappen må betraktes som et av de store klenodiene blant de gamle staudene. Gullknapp er egentlig en fylt form av den vanlige engsoleien, eller smørblomst som mange kaller den, som av og til kan påtreffes ute i naturen. Gammel gullknapp som staude er imidlertid meget sjelden- kanskje er den av vanvare blitt luket bort fra hagene fordi den før blomstring er helt lik vanlig engsoleie som betraktes som et ugras?

I Danmark er gullknapp nevnt første gang i 1688 i verket "Viridarium Danicum" av Kylling. I Norge er den nevnt første gang i Thøgersen & Christensens hagebok fra 1884.

I Norge er det dokumentert at gullknapp ble dyrket i apoteker Per Svendsens hage i Tromsø i år 1900 og i prestegårdshagen på Hadsel noen år senere. Flere kan fortelle at gullknapp fantes i mormors hage, men at den nå er borte. Gullknappen fra apotekerens hage i Tromsø finnes fortsatt og er bevart i Tradisjonshagen i botanisk hage i Tromsø. Foreløpig er dette den eneste planten av gammel gullknapp som er kjent i Norge.

Hvite dupper

Hvite dupper kalles også duppesoleie og er dokumentert dyrket i Danmark i 1817. I Norge er den først omtalt i Mortensens havebok fra 1836, og det er kjent at den ble plantet i 1850 i det nye hageanlegget på Dønnes gård på Dønna i Nordland.

Arten er omtalt som den mest robuste stauden i den nordlige landsdel, men det sies at den kan ha problemer med å klare seg i sør. I dag er hvite dupper en av de vanligste hagestaudene i Nord-Norge. Det gjelder både i gamle og nye hager. Den er ikke uvanlig i Trøndelag, men ganske sjelden lenger sør.

Den opprinnelige arten Ranunculus acontifolius er viltvoksende i Mellom- og Sør-Europa. Denne brukes også som hageplante, men er mye mindre vanlig.

Lyst på en plante?

Fikk du lyst på et eksemplar? Plantene er bevart ved botaniske hager, museer eller andre institusjoner som Norsk genressurssenter samarbeider med, men det er for tiden ikke noe organisert system for å dele disse plantene.

Enkelte planteskoler kan ha gamle stauder eller du kan være heldig og få tak i dem via deleordninger i hagelag eller hos venner og kjente med gamle stauder i hagen. Staudegruppa i Norges gartnerforbund presenterer en liste med tilgjengelige stauder via lenken til venstre, noen av dem har lang historie og selges under varemerket PLANTEARVEN®. 

 

.

RanunculusAcrisFlorePlenobh_BM.JPG
Gullknapp i Tradisjonshagen i Tromsø. Foto: Brynhld Mørkved
RanunculusAcontifoliusFlorePleno_GrVn_BM.JPG
Hvite dupper, også kalt duppesoleie, er en svært robust og vanlig staude i nord-norske hager. Foto: Brynhild Mørkved