Hopp til hovedinnholdet

Ryllik

Ryllik rød

Purpurryllik (Achillea millefolium 'Kelwayi') funnet i hagen på Hadsel prestegård, her bevart i hagen ved Rå videregående skole. Foto: Åsmund Asdal

Ryllikslekten er en artsrik slekt, og mange arter og sorter har vært dyrket, spesielt som legeplanter. Planteslekten har navn etter den greske sagnhelten Achilles som var nesten usårlig.

Flere gamle hagetyper er  funnet og bevart, blant annet purpurryllik fra Hadsel gamle prestegård og en gulaktig type som ble funnet i hagen der forfatteren Johan Bojer bodde i Asker.

Fylt nyseryllik

Nyseryllik har fått sitt navn fordi man trodde at den sterke blomsterduften fikk folk til å nyse, og i middelalderen ble det laget nysepulver av tørkede blomster.

Fylt nyseryllik er en dyrket variant av vanlig nyseryllik som er viltvoksende i Norge. Dyrket fylt nyseryllik er kjent fra skriftlige kilder allerede på 1700-tallet. Planten blir 50-60 cm høy og er svært blomsterrik. Den danner et flott flor av hvite, nesten kuleformede blomsterhoder i juli-august.

En gammel type av fylt nyseryllik er funnet på  Ytterøya i Levanger kommune i Nord-Trøndelag. På gården der den ble samlet, har den stått bare i ca 10 år, men hit kom den fra en annen gård der den oppgis å være fra før siste krig.  Planten er bevart i Gamlehagen på Ringve i Trondheim.

Formering og stell

Nyseryllik blir finest når den vokser på solrike steder. I motsetning til andre ryllik-arter trives denne planten best i relativt fuktig jord. Da vil den spre seg med rotløpere og dekke godt. Hvis den klippes ned like etter første blomstring vil den remontere på ettersommeren.

Lyst på en plante?

Fikk du lyst på et eksemplar? Plantene er bevart ved botaniske hager, museer eller andre institusjoner som Norsk genressurssenter samarbeider med, men det er for tiden ikke noe organisert system for å dele disse plantene.

Enkelte planteskoler kan ha gamle stauder eller du kan være heldig og få tak i dem via deleordninger i hagelag eller hos venner og kjente med gamle stauder i hagen. Staudegruppa i Norges gartnerforbund presenterer en liste med tilgjengelige stauder via lenken til venstre, noen av dem har lang historie og selges under varemerket PLANTEARVEN®. 

RIMG5108.JPG
Denne varianten av ryllik er funnet i hagen til forfatteren Johan Bojer i Asker. Nå er den bevart i Oldemors hage på Tøyen. Foto: Åsmund Asdal
FyltNyseryllik.JPG
Fylt nyseryllik bevart i Gamlehagen på Ringve i Trondheim. Foto: Åsmund Asdal