Hopp til hovedinnholdet

Brannlilje

IMG_5808

Brannlilje (Lilium bulbiferum) i Oldemors hage i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Foto: Åsmund Asdal

Brannlilje (Lilium bulbiferum) er kjent fra 1800-tallet. I likhet med flere andre av de gamle liljene kalles denne også enkelte steder for keiserkrone. Brannlilje hører til de klassiske bondehageplantene i Norge.

Arten vokser ut fra en løk dypt nede i jorda og blir mellom 40 til 120 cm høy. Den kommer opprinnelig fra fjellstrøk  Mellom- og Sør-Europa. Den blomstrer med sterkt branngule blomster med mørke flekker på kronbladene.

I likhet med tigerlilje, danner brannliljen også små yngleknopper i bladhjørnene på stilken som faller ned på bakken når de er modne. Etter en tid i jorda vokser de seg til store løker og kommer med blomster etter noen år. Slik kan brannlilje etter noen år danne ganske store bestand.

Brannlilje er veldig hardfør og blir ofte gammel. Den trives i de fleste typer jord, men vil helst ha sol eller halvskygge.

Safranlilje (L. b. var. croceum) er en variant av brannlilje som ikke har yngleknopper i bladhjørnene.

Lyst på en plante?

Fikk du lyst på et eksemplar? Plantene er bevart ved botaniske hager, museer eller andre institusjoner som Norsk genressurssenter samarbeider med, men det er for tiden ikke noe organisert system for å dele disse plantene.

Enkelte planteskoler kan ha gamle stauder eller du kan være heldig og få tak i dem via deleordninger i hagelag eller hos venner og kjente med gamle stauder i hagen. Staudegruppa i Norges gartnerforbund presenterer en liste med tilgjengelige stauder via lenken til venstre, noen av dem har lang historie og selges under varemerket PLANTEARVEN®. 

IMG_1717.JPG
Brannlilje trenger lite stell og klarer seg ganske godt selv om konkurransen med ugraset blir hard. Foto: Åsmund Asdal