Hopp til hovedinnholdet

Truls

Truls_Erling-Fløistad

Foto: Erling Fløistad

Landsorten Truls kom fra Jæren og ble inkludert i Erling Olsens potetsortsamling ca 1990. Der hadde den vært dyrket i lang tid, men det er uvisst hvor lenge og hvorfor den har fått navnet Truls.

Sorten har også gått undernavnet 'Tidlig tysk' og det spekuleres i om sorten kom til Norge med tyske soldater under siste krig og deretter ble overtatt og dyrket videre av bønder på Jæren.

Sorten har hvitt skall og hvitt kjøtt. Den har store knoller og gir god avling. Knollene er rund-ovale med glatt og fint skall. Den begynner å sette groer svært tidlig om våren og skiller seg ut ved å være den tidligste av landsortene i sortsgenbanken.

I 2009 skrev Erling Olsen til Institut für Pflanzengenetik und Kulturpflanzenforschung i Lüsewitz i Tyskland med spørsmål om sorter som kunne stemme med beskrivelsen og som ble dyrket der under krigen. Han fikk til svar at en svært tidlig sort 'Vera' ble registrert der i 1943, og at den forøvrig passet til beskrivelsen. Om dette er samme sort er foreløpig ikke undersøkt.