Hopp til hovedinnholdet

Tromøypotet

Tromøypotet_Åsmund-Asdal

Foto: Åsmund Asdal

Tromøypotet er en landsort som trolig har vært dyrket i minst 200 år i Norge. Den har, som navnet tilsier, sannsynligvis utviklet seg på Sørlandet, på eller i nærheten av Tromøya utenfor Arendal. Det er vanskelig å si hvor stort dyrkingsområdet har vært.

Røde karstrenger

Tromøypotet har gult kjøtt med litt rødfarge i karstrengene inni poteten. Skallfargen er rød med hvite partier ved grohullene. Sorten er resistent mot potetkreft, men svak mot tørråte. Den har høyt tørrstoffinnhold og melen konsistens. Tromøypoteten er en god matpotet, som altså er blitt satt pris på og benyttet i over 200 år.

En nordisk arbeidsgruppe har arbeidet med innsamling og vurdering av gamle potetsorter. Gruppen har blant annet i regi av Nordisk genbank (nå NordGen) prøvedyrket, beskrevet og evaluert sortene for ulike egenskaper. Resultatene er lagret i The European Cultivated Potato Database. Mer detaljert informasjon om Tromøypotetas egenskaper kan finnes i denne databasen via lenke nedenfor.

For 250 år siden

Tromøypotet er nært knyttet til vår tidligste potethistorie. Den 31. mai i 1757 skrev tollskriver Niels Aalholm på Tromøya i sin dagbok at han har ”observeret Potatoes at opkomme”, og dette er det første kjente dokument om dyrking av potet til mat i Norge.

Tromøypotet er en av de gamle norske sortene som blir tatt vare på ved Nordisk genressurssenter (tidligere Nordisk genbank). Den er også bevart i samlingen av sorter som holdes hos NIBIO Plantehelse på Ås i samarbeid med Graminor og Norsk genressurssenter.