Hopp til hovedinnholdet

Troll

Troll_Borghild-Glorvigen

Foto: Borghild Glorvigen

Sorten 'Troll' er den av våre norske sorter som blir mest brukt til økologisk dyrking, og årsaken til det er at den er ganske sterk mot tørråte. Den er middels resistent på riset og har sterk resistens på knollene. 'Troll' er også resistent mot potetkreft.

’Troll’ er en norsk sort fra 1981 da den ble sendt ut fra Norges landbrukshøgskole på Ås. Sorten er en krysning fra krysninger mellom henholdsvis Dorè x Pimpernell og Falke x Aquila. Foredler var Lars Roer ved Institutt for plantekultur

Potetene er rundovale med sterkt gult kjøtt og dyprødt skall. Potetene har grunne grohull og meget pen form. Den har god smak og en melen konsistens. Den gir stor avling med jevnstore knoller og lite småpoteter. 'Troll' blir regnet for å være en god matpotet, og den har middels høyt tørrstoffinnhold.

Planten er knapt middels høy og riset dekker bra. Kraftige stengler med tydelig antocyanfarge, særlig nederst. Blomstene er rødfiolette med hvite spisser.  Svak til middels sterk blomstring med små blomsterstander.  Griffelen stikker ofte ut før knoppene åpner seg. Toppepler ganske vanlig.