Hopp til hovedinnholdet

Laila

Laila_Ove-Hetland

Foto: Ove Hetland

Laila er en krysning mellom Pimpernell og en krysning mellom sortene Doon Star og Åspotet. Sorten er norsk og foredlet fram av A. P. Lunden og Lars Roer ved Institutt for plantekultur, Norges landbrukshøgskole. Sorten ble sendt på markedet i 1969.

Potetene har pen form og er langovale med grunne grohull. Skallfargen er lys rød og kjøttfargen er svakt gul. Skallet er tynt og kan flasse litt av. Laila er en matpotet med noe under middels tørrstoffinnhold. Kvaliteten er god om høsten, men blir noe dårligere etter lagring.

Laila er halvtidlig og gir stor avling. Planten er middels høy med svakt overhengende ris. Potetplantene vokser raskt den første tiden etter spiring og dekker tidlig. Svak antocyanfarge nederst på stenglene. Knollene løsner lett fra riset.

Laila blomstrer sparsomt med middels store og lyst rødfiolette blomster. Toppepler er sjeldent.

Laila er resistent mot potetkreft, men svak mot tørråte på ris og knoller. Svak mot flatskurv.