Hopp til hovedinnholdet

Kerrs Pink

Stedfortreder_Erling-Fløistad

Sorten 'Kerrs Pink' kommer fra Skottland og kom på markedet i 1917. Sorten har i mange tiår vært en hovedsort i norsk potetdyrking og går for å være en god matpotet med høy kvalitet.

Knollene er store, tverrovale og noe uregelmessig flattrykte. Skallfargen er lyserød og fruktkjøttet er hvitt. Øynene (groper i skallet) er middels dype til dype. Groen er rødfiolett. 'Kerrs Pink' er en sein matpotet som gir middels avling. Tørrstoffinnholdet er middels høyt. Sorten egner seg også til chips-produksjon med skrellesvinnet er stort på grunn av gropene/øynene i skallet.

Sorten blir sterkt angrepet av tørråte, både på ris og knoller, men er immun mot potetkreft. Planten er opprett og meget høye med tykk og kraftig stengel. Sterkt anthocyanfargete internodier, bladstilker og midtnerver. Sorten blomstrer rikelig med middels store hvite blomster. Den setter sjelden toppepler med frø.

'Kerrs Pink' er avkom etter en krysning av sortene 'Fortyfold' og 'Smiths Early' Foredler er James Henry, Banffshire, Skottland.