Hopp til hovedinnholdet

Beate

Beate_Ove-hetland

Foto: Ove Hetland

Sorten 'Beate' har i flere tiår vært den mest brukte potetsorten her i landet, men nå har andre sorter begynt å ta over markedet. ’Beate’ er en norsk sort som ble foredlet fram ved Norges Landbrukshøgskole, og har vært dyrket siden slutten av 60-tallet. 'Beate' er en krysning mellom sorten Carnea og en krysning mellom Don Star og Åspotet, og den ble foredlet fram av A. P. Lunden ved Institutt for Plantekultur, NLH, Ås i 1966.

’Beate’ egner seg til mange slags bruk, og den koker ikke i stykker. Den regnes for å være en matpotet av middels god kvalitet. Knollene er langovale, noe flattrykte med grunne øyne. Skallfargen er rød og kjøttfargen er hvit. Grohull og groanlegg har sterkere farge enn resten av knollen.

'Beate' er en halvsein sort som gir middels avling. Planten er middels høy plante med opprett vekst og som dekker middels godt. Blomstene er middels store og rødfiolette, men sorten blomstrer sparsomt og får sjelden toppepler.

'Beate' er resistent mot potetkreft, svak mot tørråte på riset, men ganske resistent på knollene. Meget sterk mot flatskurv.