Hopp til hovedinnholdet

Kattehale - staude og medisinplante

Kattehale-3_Gunnar-Engan

Kattehale (Lythrum salicaria) er en verdifull honningplante for bier. Den oppsøkes flittig av både bier, blomsterfluer og sommerfugler, og egner seg godt som prydstaude i hager. Foto: Gunnar Engan / NIBIO

Kattehale har fått navn på grunn av sin lange lubne og halelignende blomsterstand. Det latinske slektsnavnet betyr blodfarge.

Kattehalene ser eksotiske ut og med sine vakre nyanser i rødt, rosa og fiolett er de flotte innslag i staudebedet. De har fått sitt navn på grunn av den lange, lubne blomsterstanden som minner om en stolt, viftende kattehale.

Kattehaleslekten i Norge

Det vitenskapelig navnet på kattehaleslekten er Lythrum som kommer fra gresk lythron og betyr blodfarge. Dette henspeiler både på blomsterfargen og medisinske virkninger. Her i landet har vi kattehale L. salicaria som er den viltvoksende arten i slekten, og prydkattehale L. virgatum og hagekattehale Lythrum x scabrum som er hageplanter, men som også er funnet forvillet. Møllekattehale L. hyssopifolia (sjelden) skiller seg ut, er ettårig og funnet ved møller og tømmerplasser.

Karakteristisk for kattehalene er enkle, helrandete stengelblader som sitter motsatt eller kransstilte på den firkantete stengelen. Blomstene sitter i kvaster i bladhjørnene. Det er tre typer blomster på hver plante, noen med lang griffel, noen med mellomlang griffel og noen med kort griffel (heterostyli). Dette sikrer krysspollinering. Kattehalene burde brukes mye mer enn det vi ser i dag. De greier seg nesten under alle forhold, har lang blomstringstid, er dekorative og verdifulle i blomsterdekorasjoner.

Kattehale_Kathrine-Harnes.jpg
Sommerhjelp Sarah Marie Hamnvik passer på at kattehaler og andre planter trives i Oldemors hage. Prydkattehale bak til høyre, vanlig kattehale il venstre. Begge fra en gammel hage i Askim. Foto: Kathrine Harnes

Stort vokseområde

Kattehale L. salicaria kan bli opptil 60-150 cm. Den vokser vilt over hele landet og trives i våt eng, vannkanter og strandenger. Planten er kjent både fra Europa, Vest-Asia og Nord-vest Afrika. Tas den inn i hagen trives den ikke så godt som de mer tilpassede hagekattehalene. Blomstene er rødfiolette, og den blomstrer i juli-august. Navnet kattehale har vi felles med dansk, mens den på svensk kalles fackelblomster - også et meget treffende navn.

Prydkattehale L. virgatum, er mindre, opptil 50-70 cm, og har en mer elegant blomsterstand enn kattehale. Den har i motsetning til vanlig kattehale, glatt stengel uten hår. Prydkattehale kommer opprinnelig fra Mellom- og Sørøst-Europa og Vest-Asia. Den blomstrer med rosarøde blomster i juni-september.

Hagekattehale L. x scabrum, 60-100 cm, er et samlenavn for flere hybrider mellom kattehale og prydkattehale. Blomstene med nyanser i rødt og fiolett, er en mellomting mellom foreldrenes og har størst likhet med prydkattehalens.

Medisinplante

Allerede Discorides omtaler kattehale. Den har lang tradisjon som medisinplante, både i Europa og i Nord-Amerika, ikke bare i folkemedisinen, men også i skolemedisinen. På grunn av fargen ble den tidlig tillagt blodstillende egenskaper, men den kunne også kurere feber. Blomstene og roten inneholder store mengder garvestoff. Et utrekk laget på tørre eller friske blader, virker antibakterielt og sterkt stoppende ved diaré, mage- og tarminfeksjoner. Dessuten er den blodstillende, så vel inn- som utvortes.

Registrering

I løpet av registreringsarbeidet i Østfold, var det bare i en hage at jeg registrerte kattehale, så den ser ut til å være blant de mer uvanlige plantene i staudebedet. Imidlertid var det i denne hagen i Askim, som ble anlagt 1950-53, både kattehale og prydkattehale. Jeg fikk anledning til å hente begge til Botanisk hage i Oslo hvor de er plantet ut side om side i "Østfoldbedet" i Oldemors hage. Der har de etablert seg godt og tar seg strålende ut. 

Om artikkelen

I Kulturminneåret 2009 inviterte Norsk genressurssenter et utvalg av sine samarbeidspartnere til å velge en spesiell kulturminneplante og skrive en tekst om denne til spalten "Ukas kulturminneplante". Tekstene ble hentet frem og publisert på nytt på nibio.no i 2020

Forfatteren:

Anna-Elise Torkelsen er biolog og amanuensis emerita ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Hun har i årene 2005 til 2008 deltatt i det landsomfattende arbeidet med registrering og innsamling av historiske hageplanter. Torkelsen har hatt ansvar for kartlegging og innsamling i Østfold, og mange planter derfra befinner seg nå i Oldemors hage i Botanisk hage på Tøyen.

Kattehale-2_Åsmund-Asdal.jpg
Kattehale L. salicaria vokser vilt over hele landet. Den trives på våte steder og kan blant annet finnes i strandkanten. Foto: Åsmund Asdal