Svart/Blå fra Skjåk

Svart_Blaa_Skjaak_Per-Bjarte-Gjeldnes

Denne sorten stammer fra Skjåk og har fått navnet Svart/Blå fra Skjåk. Foto: Per Bjarte Gjeldnes

Denne poteten kom fra et gammelt søskenpar i Skjåk, og de kunne fortelle at sorten hadde vært på gården i hele deres brukstid, dvs. at den nok har vært dyrket i Skjåk sammenhengende fra ca år 1900 og kanskje enda lenger.

 

Knollene har en uregelmessig fordeling av hvite og mørke blå, nesten svarte felter, derav navnet som er satt på sorten. Knollene har forøvrig en ujevn overflate med fordypninger rundt grohull og ellers på knollen, noe som forøvrig kjennetegner mange gamle sorter. Sorten skal være spesielt god å spise rå.

 

Mange husker enda at rå poteter var godt knask før import av all verdens herlige frukter ble vanlig på norske fruktfat. Sorten ble antageligvis dyrket ganske mye i Skjåk og omegn utover på 1900-tallet. Erling Olsen har opplevd på utstillinger å høre gamle folk fra Skjåk si at de husker sorten fra sin egen barndom.

Svart_Blaa_Skjaak_Avling_Per-Bjarte-Gjeldnes.jpg
Avling fra tre miniknoller av sorten Svart/Blå fra Skjåk sommeren 2013. Foto: Per Bjarte Gjeldnes