Hopp til hovedinnholdet

Rød Kvæfjording

Rød-Kvæfjording_Erling-Fløistad

Potetsorten 'Rød kvæfjord' er bevart i den nordiske samlingen hos NordGen, men på grunn av strenge regler for innførsel har ikke settepoteter vært tilgjengelig for dyrkere i Norge. Foto: Erling Fløistad

Sorten har oppstått i Nord-Norge, i områdene i og omkring Kvæfjord i Troms, som var et sentrum for potetdyrking i Nord-Norge. På 1800-tallet var Rød Kvæfjord hovedsort i Troms og i andre nord-norske bygder med klima for potetdyrking. Rød Kvæfjord er registrert som bevaringssort på norsk offisiell sortsliste.

Rød Kvæfjord har runde knoller med dype øyne og sterkt innsunket navlefeste. Knollene er sterkt røde med blåfiolette øyne. Det finnes også blålige varianter. Potetkjøttet er gulhvitt. Poteten har høyt tørrstoffinnhold og den er kjent for god matkvalitet.

Rik blomstring og sterk blomsterfarge
Rød Kvæfjord er ikke immun mot potetkreft og svak for tørråte. Den er derfor vanskelig å dyrke sør i landet der sykdoms- og smittepresset er høyere enn i nord.

Potetplanten har grønt ris med sterkt blålig eller brunlig fargede stengler, spesielt på øvre del og ved internodiene. Plantene blomstrer rikt med sterkt rødfiolette, nesten blåfiolette blomster.

Rød Kvæfjord er en av 16 potetsorter som NGB's arbeidsgruppe for potet har valgt ut som spesielt bevaringsverdig etter å ha undersøkt et stort antall sorter fra Norge og Norden.