Pimpernel

Pimpernel_Åsmund-Asdal

Foto: Åsmund Asdal

Pimpernel har vært og er fortsatt en populær sort, først og fremst på grunn av svært god matkvalitet. Soten stammer fra Nederland i 1953 og den er oppstått etter krysning av sortene Populair og Mulder K 101.

 

Pimpernell spirer seint og vokser seint i begynnelsen. Planten har mange kraftige stengler og høyt opprett ris som dekker godt. Sorten er sterk mot tørke. Den har kraftig rotsystem og setter lange utløpere som ligger spredt og av og til vokser ut av drillen.

 

Knollene er middelstore, ovale til langovale og med grunne øyne. Mørkt rødt skall og sterk gul kjøttfarge. Sein til meget sein sort. Knollene har lang dvaletid og er meget lagringssterk.

 

Pimpernell brukes både til matpotet og fabrikkpotet, men den blir ofte mørkfarget etter skrelling. Meget høyt tørrstoffinnhold og meget god matkvalitet.

 

Blomstringa er middels rik, blomsterstanden kort med middels store, sterkt rødfiolette blomster. Vanligvis noe toppepler.

 

Pimpernell er resistent mot potetkreft, og er også sterk mot tørråte på ris og knoller. Svak mot flatskurv.