Hopp til hovedinnholdet

Mandelpotet

Mandelpotet_Åsmund-Asdal

Foto: Åsmund Asdal

Mandelpotet er en gammel landsort som er kjent siden 1800-tallet. Synonyme navn er Langpotet og Krokeple. Sorten dyrkes kommersielt ennå og er en populær matpotet med svært god kvalitet. Den dyrkes særlig i nordre Østerdalen og Gudbrandsdalen som en spesiell kvalitetspotet. Mandelpotet dyrket i Oppdal selges med beskyttet geografisk betengelse: Fjellmandel fra Oppdal.

 

Knollene er små og meget langstrakte, noe flattrykt og gjerne noe krokete. Skallet er hvitt med grunne øyne og kjøttet er gult. Mandelpotet er en halvsein sort som gir liten avling.  Potetene har høyt tørrstoffinnhold. Kvaliteten blir ekstra ved svak nitrogen-gjødsling.

 

Planten er middels høy med en grenet og sterkt anthocyanfarget (sortbrun) stengel. Blomstene er middels store og hvite. Blomstringen er middels til rik. Toppepler med frø forekommer sjelden.

 

Mandelpotet angripes meget sterkt av tørråte, både på ris og knoller. Den er heller ikke resistent mot potetkreft.