Hopp til hovedinnholdet

Hjelvik

Hjelvikpotet_Per-Bjarte-Gjeldnes

Foto: Per Bjarte Gjeldnes

En vinterdag i 2007 fikk Genressurssenteret en telefon fra Volda om en potetsort som burde bli bevart i genbank, nemlig 'Hjelvikpoteta'. Poteten hadde blitt tatt vare på i slekta i mange generasjoner; "Men nå har jeg ingen etterkommere som vil ta vare på sorten lenger så nå må Genressurssenteret ta over ansvaret".

Og sorten viste seg å ha svært god matkvalitet. Potetene har god form med grunne grohull og er hvit både på skallet og i potetkjøttet. Sorten er en utenlandsk sort som sannsynligvis ble innført til Hjelvik, der den fikk sitt nåværende navn. På 1920-tallet var den også med i offentlige forsøk med potetsorter, og den ble dyrket mange steder i landet fram til mer høytytende sorter overtok.

Hjelvikpoteta ble omtalt i radioprogrammet "Mat med Mindor" den 3. november 2004. Her fortalte Anne Helene Kristiseter om hvordan hennes farfar Ottar Hjelvik tok med seg noen poteter fra en engelsk båt hjem til Nordgarden i Hjelvika i Rauma . Disse ble etter hvert utbredt og dyrket i mange bygder i Møre & Romsdal under navnet "Hjelvikpotet".

I programmet antydes at Hjelvikpotet er samme sort som den engelske sorten 'Abundance', som den også ligner på. Dette kan eventuelt bekreftes med DNA-analyser.

Hjelvik-Avling_Per-Bjarte-Gjeldnes.jpg
Dette var avlingen fra tre miniknoller av Hjelvikpotet dyrket på Gjerstad i Surnadal sommeren 2013. Foto: Per Bjarte Gjeldnes