Hopp til hovedinnholdet

Buddhisten fra Snåsa

Buddhisten fra Snaasa_Erling-Fløistad

Foto: Erling Fløistad

Dette er en relativt ny sort som tas vare på i potetgenbanken fordi den har spesiell farge og spesielt utseende.

Sorten har en nokså ordinær rundaktig fasong og med nokså djupe grohull. Det som gjør sorten spesiell er fargen. Vi har mange sorter med kvit grunnfarge og med røde flekker av forskjellig størrelse. Snåsa-poteten har samme oppbyggingen, men det kvite er erstattet med en skittengul farge og flekkene er nærmest brune. Ingen kjente sorter i Norge har slik fargekombinasjon, og det er denne som gjør sorten både spesiell og interessant.

Årsaken til at sorten også har et spesielt navn er uklart. Erling Olsen forteller at han fikk sorten fra Botanisk hage i Bergen og forhistorien er at en mann fra Snåsa tok med seg sorten fra ei chilensk øy ute i Stillehavet på ei feriereise i 2004 eller 2005. Da han kom heim overlot han noen knoller til andre og disse har igjen spredt sorten videre. Importøren sjøl har ingen forklaring på det spesielle navnet sorten har fått i Norge. Han har i hvertfall ikke gitt den navnet, og han har den heller ikke til dyrking lenger.

Dette er et eksempel på at en potetsort har kommet il Norge på høyst ureglementert vis. Spesielle egenskaper og interesse for å dyrke sorten er årsaken til at den er tatt inn i genbanken, der den altså tas vare på som friskt og kontrollert materiale.