Hopp til hovedinnholdet

Tommos

Tommos_Petter-Garås

Foto: Petter Garås

'Tommos' er en norsk sort. Det var en frøplante som ble oppdratt av husmannen Tommos Hatlekolo på gården Skjørvo på Vik i Sogn i første halvdelen av 1800-tallet. Sorten har ikke vært plantet mye utenom Sogn.

Kraftigvoksende

Treet er svært kraftigvoksende med en stor, rund og vid krone. Det bærer etter hvert rikt og er motstandskraftig mot sopp.

Frukten er middels stor, men ofte noe større. Den er flatrund til kort valseformet, med mer eller mindre, tydelige og flate kanter. Eplene har ved fullmodning gul til grønngul grunnfarge med rødflammet og rødstripet dekkfarge på solsiden. Kjøttet er hvitt til gulhvitt, fast, mørt, middels fint, men ikke særlig saftig kjøtt med passe søt smak og god aroma. Sorten er lite utsatt for skurv.

Sortens høstetid er fra midten til slutten av oktober. Modningstiden er fra januar til mai eller juni. Eplene brukes som bordfrukt.