Hopp til hovedinnholdet

Summerred

Summerred_Ove-Hetland

Foto: Ove Hetland

'Summerred' er en kanadisk sort. Den har kommet til ved fri pollinering av 'Summerland' (Hvor foreldresortene er 'McIntosh' og 'Golden Delicious'). Sorten er oppdratt ved Canada Department Agricultural Research Station i Summerland i British Columbia. Den ble selektert i 1961 og introdusert i 1964. Sorten kom til Norge samme år. Den har blitt mye plantet av yrkesdyrkere de siste årene. Sorten finnes nå også mye i privathager, spesielt i innlandsstrøk.

Treet vokser som ungt ganske kraftig, etter hvert middels kraftig med åpen krone og noe slengete greiner. Det begynner å bære tidlig og etter hvert også rikt. Tynning er ofte nødvendig for å få tilfredsstillende kvalitet og for å motvirke vekselbæring. Treet kan angripes av frukttrekreft og skurv.

Svært god smak

Frukten er middels stor, oval til eggformet, høybygd og med svake kanter. Den har gulgrønn til gul grunnfarge med mørkerød dekkfarge over en stor del av frukten. Eplet har et tykt og noe fettet skall med glans. Kjøttet er grønnhvitt til gulhvitt, middels fast og fint, sprøtt og saftig med en svak syrlig, svært god smak og fin aroma. Eplet er utsatt for skurv.

Sortens høstetid er fra midten til slutten av september, modningstiden fra oktober til november eller desember og frukten brukes som bordfrukt.

Summerred-2_Åsmund-Asdal.jpg
Foto: Åsmund Asdal