Hopp til hovedinnholdet

Prins

Prins_Finn-Måge

Foto: Finn Måge

'Prins' er en norsk sort som trolig har sitt opphav i Hardanger. Den første som skal ha dyrket sorten var Lars Brandstveit, Ullensvang, som omkring 1860 fikk podekvister fra Wilhelm Koren, Ullensvang. Vi vet ikke om Koren har fått kvistene fra andre eller om han selv har oppdratt sorten fra frø. Med de podekvistene Brandstveit fikk, podet han om to epletrær. Det er fra disse ompodete epletrærne at sorten først ble spredd i Hardanger og seinere videre utover i landet. Sorten blir nå mest plantet i den vestre delen av Norge, både som handelssort og i småhager.

Det finnes to røde mutanter som er 'Rød Prins', også kalt Elling (Olav Ellingsen Hakastad, Ulvik 1928), og 'Kronprins' som ble funnet i et tre av 'Rød Prins' (Henny Neteland, Ytre Ålvik 1982).

Utsatt for frukttrekreft

Treet har middels kraftig vekst med åpne greinvinkler. Krona er vid, flat og lav.Treet begynner å bære tidlig og etter hvert rikt. Det har tendens til vekselbæring og det bør tynnes. Treet er utsatt for frukttrekreft, spesielt i kyststrøk.

Frukten er middels stor, rundt avkortet kjegleformet, svært jevn og regelmessig. Den har grønngul grunnfarge med marmorert, flammete og stripete rød dekkfarge over mesteparten av frukten. Den har lyse og store skallpunkter. 'Rød Prins' er nesten helt dekket av rød med en noe stripete farge. 'Kronprins' er dekket av en jevn og mørk rødfarge. Skallet er middels tykt og noe fettet med litt glans. Kjøttet er hvitt, sprøtt og noe grovt kjøtt med passe syrlig og god smak. Eplet har god aroma og er motstandskraftig mot skurv.

Sortens høstetid er fra begynnelsen til midten av september, og modningstiden er fra september til oktober. Frukten brukes som bordfrukt.

Prins-1_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug