Hopp til hovedinnholdet

Øskaug

Øskaug_Ove-Hetland

Foto: Ove Hetland

'Øskaug' er en trolig norsk sort med ukjent opphav. Etter folketradisjonen skal den være kommet fram av kjerner som en skipper på sin tid hadde tatt med seg hjem. Sorten har fått sitt navn etter gården Øskaug i Sande i Vestfold. Den har vært dyrket siden midten av 1800-tallet i Sande og har der vært nokså vanlig. Sorten har også vært vanlig i bygdene omkring, særlig i nordre Vestfold. Den blir nå ikke mer plantet. Et annet navn på 'Øskaug' er 'Jordbæreple'.

Bærer jevnt og regelmessig

Treet vokser middels kraftig, opprett og danner en nokså stor og høybygd krone med middels utsperrede greiner. Det begynner å bære tidlig, etter hvert som eldre jevnt og regelmessig. Treet er svært lite utsatt for frukttrekreft og skurv.

Frukten er middels stor, rund til valseformet og har største bredd på midten. Eplet har gulgrønn grunnfarge med rød, stripete og marmorert dekkfarge på solsiden. Det finnes også røde punkter. Enkelte år er hele frukten dekket av rødt. Skallet er glatt, litt fettet og har matt glans. Eplet har hvitt til gulhvitt, fint og mørt kjøtt med vinsyrlig, litt søt smak og god aroma. Kjøttet er også noe svakt rødt, særlig utenfor de røde karstrengene som ofte forekommer.

Høstetiden er i slutten av september og modningstiden fra november til desember. Eplene blir brukt som bordfrukt.