Hopp til hovedinnholdet

Melba

Melba_Petter-Garås

Eplet på bildet er en rød type av sorten Melba, som går under navnet Rød eller Raud Melba. Foto: Petter Garås

'Melba' er en kanadisk sort. Den er kommet fram ved fri pollinering av 'McIntosh' ved Central Experimental Farm, Ottawa i 1898. Sorten ble introdusert i 1909. Den ble fort spredd i Canada og i de nordligste områdene med fruktdyrking i Amerika. Sorten kom til Sverige i 1925 og til Norge i 1927.

Det finnes en rød mutant til denne som heter 'Red Melba' (Ottawa 1936). Den blir også kalt Melred.

Treet har middels kraftig vekst, som ungt opprettvoksende og etter hvert mer utbredt krone. Det begynner å bære tidlig til middels tidlig, og etter hvert rikt og årvisst.

Hvitt fruktkjøtt

Frukten er middels stor og oval til flatrund. Den har hvitgul eller hvitgrønn grunnfarge med rød og iblant stripete dekkfarge på solsiden. 'Rød Melba' har sterkere rød dekkfarge. Eplet har litt fettet skall uten nevneverdig glans. Kjøttet er hvitt, fint og noe løst, med en svak syrlig smak og fin aroma.

Sortens høstetid er fra begynnelsen til midten av september i lavereliggende og klimatisk gunstige strøk til noe seinere i innlandsstrøk. Modningstiden er fra september til oktober. Eplene blir for det meste brukt til bordfrukt.