Hopp til hovedinnholdet

Maglemer

Maglemer_Åsmund-Asdal

Foto: Åsmund Asdal

'Maglemer' er en dansk sort med ukjent opphav. Sorten har fått sitt navn etter stedet Maglemer ved Maribo på Lolland. Den har vært kjent siden andre halvdelen av 1700-tallet, men noen større utbredelse i Danmark fikk den ikke før på 1870-tallet. Sorten kom til Norge og Sverige på 1880-tallet. I Norge har ikke sorten blitt mye plantet. Det finnes en rød mutant som heter 'Rød Maglemer'.

Det finnes flere synonymer på denne sorten, bl. a. Marglemer, Maglemer Stribæble, Maglemer Stribling og Maglemer Streifling.

Treet vokser kraftig som ungt, etter hvert er det svakvoksende med utbredt krone. Det blir lite til middels stort. Treet begynner å bære relativt seint, og får etter hvert ofte uregelmessig avling. Tynning er nødvendig i fruktrike år.

Lyserød dekkfarge

Frukten er liten til middels stor, avstumpet kjegleformet til kort valseformet med svake kanter. Eplene har lys grønngul til gulhvit grunnfarge med på solsiden og iblant en stor del av frukten lyserød dekkfarge, i hvilken mørkere eller lysere striper eller flammer framtreder. Eplet har få og små skallpunkter. Det lukter godt og har et tynt, glatt og litt fettet skall med glans. Frukten har hvitt til gulhvitt, fint, løst og saftig kjøtt med søt og svak syrlig smak og fin, ikke særlig sterk aroma. Den angripes ofte av skurv.

Eplenes høstetid er fra slutten av september til begynnelsen av oktober. Modningstiden er fra november til februar og frukten brukes for det meste som bordfrukt.

Maglemer-2_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug