Hopp til hovedinnholdet

Langballe

Langballe_Dag-Røen

Foto: Dag Røen

'Langballe' er en norsk sort. Den ble tatt fram på 1870-tallet av forvalter M.T. Langballe på Skorpen i Sunnhordland. Sorten ble siden spredd for det meste fra Sandved planteskole og plantet over størsteparten av Vest- og Sørlandet. Nå blir den ikke mer plantet.

Treet vokser middels kraftig med opprett vekst og det dannes gjerne en høy, rund krone. Det begynner å bære tidlig, etter hvert rikt og årvisst. Treet er noe utsatt for skurv og monilia i nedbørrike strøk.

Vinsyrlig smak

Frukten blir stor til svært stor, oftest langt kjegleformet med flate kanter som går nedover mot stilken. Eplet har en gulhvit grunnfarge med iblant litt rødflammet dekkfarge på solsiden. Kjøttet er hvitt, mørt, middels fint og saftig med vinsyrlig, god smak og aroma.

Sortens høstetid er i slutten av august, og modningstiden er fra september til oktober eller november. Frukten blir for det meste brukt som bordfrukt.