Hopp til hovedinnholdet

Katja

Katja_Ove-hetland

Foto: Ove Hetland

'Katja' er en svensk sort. Foreldresortene er 'James Grieve' og 'Worcester Pearmain'. Sorten ble krysset frem ved Balsgård i 1947. Den er selektert i 1955 og registrert og markedsført i 1966. Sorten kom til Norge for prøvedyrking i 1967.

Treet vokser som ungt middels kraftig med opprett vekst og trange greinvinkler. Etter hvert dannes en mer rund krone. Treet blir lite til middels stort. Det begynner å bære tidlig, etter hvert rikt og årvisst. Det er ofte nødvendig med tynning. Treet er sterkt mot skurv og mjøldogg. Det reagerer sterkt for viruset, som gir uvanlig bøyelige greiner (gummived).

Velsmakende

Frukten er liten til middels stor, høybygd, kjegleformet eller eggrund og ofte tydelig flat på undersiden. Den har grønngul til gul grunnfarge og er nesten helt dekket av en varm, tiltalende rødfarge. Som fullmoden har eplet fettet skall med glans. Kjøttet er grønnhvitt, fast og saftig. Det er velsmakende med fin balanse mellom sukker og syre.

Eplene har høstetid fra begynnelsen til midten av september og modningstid fra oktober til november. Eplene brukes mest som bordfrukt.