Hopp til hovedinnholdet

Jacques Lebel

Jacques-Lebel_Knut-Sakshaug

Foto: Knut Sakshaug

'Jacques Lebel' er en fransk sort. Den ble oppdratt i Amiens omkring 1830 av planteskoleeier Jacques Lebel. Sorten fikk først noe større utbredning fra 1849, da A. Leroy, Angers nevnte den i sin katalog. Sorten har vært mest plantet Tyskland. Den kom til Norge omkring 1880, men har siden vært lite dyrket.

Treet er kraftigvoksende med først opprett vekst og glissen uregelmessig krone. Det får etter hvert mer utbredt kroneform. Treet blir stort. Det begynner å bære tidlig, etter hvert rikt og årvisst.

Grønne karstrenger

Frukten er stor til svært stor, flatrund, noe tilspisset mot beger og ofte skeiv. Eplene har en grønngul til gul grunnfarge med ofte flammet, noe stripet matt brunrød dekkfarge på solsiden. Skallet er tykt, sterkt og fettet med glans. Kjøttet er gulhvitt til hvitt, mørt og saftig med grønne karstrenger. Eplet har en syrlig smak med nokså lite aroma. Det er ofte utsatt for prikksyke.

Sortens høstetid er fra slutten av september til begynnelsen av oktober, og modningstiden er fra november til januar. Eplene blir for det meste brukt som husholdningsfrukt.