Hopp til hovedinnholdet

Ingrid Marie

Ingrid-Marie_Finn-Måge

Foto: Finn Måge

'Ingrid Marie' er en dansk sort. Man er usikker på opphavet, men siden den ligner mye på 'Cox's Orange', er 'Cox's Orange' sannsynligvis en av foreldresortene. Sorten er oppkalt etter datter til lærer Madsen, som fant mortreet i Høed skolehage på Fyn omkring 1910. Treet bar første gang frukt i 1915. Sorten ble snart spredd over hele Danmark, til dels under navnet Høed Orange. Den kom til Norge og Sverige omkring 1935. Mortreet ble freda i 1958 og finnes fremdeles.

Det finnes flere fargemutanter. Den mest kjente er 'Karin Schneider', som ble funnet hos H. Schneider, Falster omkring 1940. Den kom til Norge 1956.

Bladene henger lenge

Treet  vokser middels kraftig og blir middels stort. Det har en flatrund krone med spisse og svake greinvinkler. Det finnes ofte nakne greinpartier uten fruktved inne i krona. Bladverket henger lenge på om høsten. Treet begynner å bære tidlig, og etter hvert rikt og årvisst. Det kan angripes av frukttrekreft og mjøldogg.

Frukten er middels stor, flatrund til rund og regelmessig. Den har en grønngul grunnfarge. Eplet har rød til mørkerød dekkfarge med punkter omgitt av lyse flekker over en stor del av frukten. 'Karin Schneider' har svært mørk rødfarge over hele frukten. Skallet er svakt fettet. Kjøttet er gulhvitt eller litt grønnaktig, forholdsvis løst, litt grovt og middels saftig med en svak syrlig smak og mild aroma. Frukten kan angripes av skurv og Gloeosporium (kjølelagersopp).

Sortens høstetid er fra begynnelsen til midten av oktober og modningstiden er fra midten av november til januar. Eplene blir for det meste brukt som bordfrukt.

Ingrid-Marie-3_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug