Hopp til hovedinnholdet

Fosseple

Fosseple_Petter-Garås

Foto: Petter Garås

'Fosseple' er en norsk sort som har fått sitt navn etter gården Foss i Sogndal i Sogn. Det er svært usikkert om sorten er kommet fram på denne gården. Den kan også være innført av en av de tidligere utenlandske eiere. Sorten ble først spredd fra dikteren H. Krohns planteskole, Stedje i Sogndal på 1870-tallet. Seinere ble den spredd over mesteparten av Vest- og Sørlandet.

Treet har en middels kraftig vekst. Det danner først en opprett og etter hvert en mer vid og rund krone. Treet blir middels stort. Det begynner å bære middels tidlig og etter hvert rikt og årvisst. Treet er sterkt mot soppsykdommer. Sorten er mest aktuell i nedbørrike kyststrøk.

Hvitt fruktkjøtt

Frukten blir liten til middels stor, valseformet med svake kanter. Eplet har en strågul grunnfarge med røde flammer og marmoreringer på solsiden. Det har tydelige gråbrune skallpunkter. Skallet er middels tykt, sprøtt, glatt og fettet med glans. Kjøttet er hvitt, middels fast, fint og mørt, men ikke svært saftig med søt, vinsyrlig smak og noe aroma. Frukten er sterk mot soppsykdommer.

Fruktens høstetid er i oktober, mens modningstiden er fra november til desember eller januar. Sorten brukes stort sett som bordfrukt.