Hopp til hovedinnholdet

Ekely

Ekely_Dag-Røen

Foto: Dag Røen

'Ekely' er en norsk sort. Sorten oppsto fra frø hos amtsgartner A.M. Petterson på hans eiendom Ekely på Skøyen. Sorten ble første gangen utstilt på Den III. nordiske hagebruksutstilling i Kristiania i 1907. Den ble siden spredd fra A.M. Pettersons planteskole på Ekely. Sorten har blitt en del plantet i Akershus og andre steder. Nå blir den ikke plantet lenger.

Sterk mot kreft og skurv

Treet er kraftigvoksende, det danner en bred, rund til flatrund middels stor krone. Sorten begynner å bære tidlig, og gir etterhvert rik avling. Det er nokså motstandskraftig mot frukttrekreft og skurv.

Frukten er middels stor og kuleformet, litt flattrykt og regelmessig. Eplet har lysegul grunnfarge og på solsiden lyserød, marmorert dekkfarge med korte, mørkere striper. Eplet har sterk lukt. Skallet er glatt og litt fettet. Fruktkjøttet er lyst grønngult til gult, fint og løst, saftig med grønne karstrenger. Smaken er frisk og syrlig.

Høste- og modningstid er i slutten av august. Når frukten nærmer seg modning, faller den lett av treet, særlig i år med rik avling. Eplene sprekker lett på treet når det er fullmodent. Eplene har kort holdbarhet og egner seg best som bordfrukt.